www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

19.11.2009.

Kandidat mora da ima milion pretplatnika

Autor: Jelena Aleksić | Foto: V. Lalić

Poziv za javno nadmetanje za drugog fiksnog operatora biće objavljen sutra, potvrdila je „Blicu“ ministarka za telekomunikacije Jasna Matić. Jedan od uslova na tenderu biće i da kandidat mora da ima minimalno milion pretplatnika.

- Verujem da će se javiti dobre i kredibilne kompanije iz sektora što garantuju i uslovi tendera. Licencu može dobiti neko ko je telekomunikacioni operator i ima najmanje milion pretplatnika - otkriva ministarka.

Kako je i najavljivano, minimalne cene nema, a oni koji ponude najveću cenu na tenderu ući će u finalnu trku za dobijanje licence aukcijskim nadmetanjem. Ko će biti spreman najviše da plati znaće se 12. januara, kada će ponude biti otvorene.

Iz Republičke agencije za telekomunikacije (Ratel), koja je propisala konačne uslove javnog nadmetanja nisu želeli da otkrivaju detalje.

- Sadržaj javnog oglasa biće objavljen u petak. Agencija je postavila nekoliko kriterijuma koji se odnose na broj korisnika i prihod u prošloj godini - kratko je za „Blic“ odgovorio Milan Janković, izvršni direktor Ratela, na pitanje o uslovia tendera.

Oni će već sutra biti poznati, a onda bi trebalo očekivati i detaljnije odgovore iz SBB i „Telenora“ koji su se prethodnih meseci pominjali kao najozbiljniji kandidati za novu licencu.

- Još nismo doneli odluku o tome da li ćemo učestvovati i ona će zavisiti od teksta poziva za javno nadmetanje - rekao je „Blicu“ Dragan Šolak, predsednik uprave SBB-a.

Iako smo iz „Telenora“ dobili gotovo identičan odgovor, nezvanično saznajemo da se i jedna i druga kompanija već duže intenzivno raspituju za detalje tendera.

Ministarka Matić navodi da je ovih dana bilo interesovanja i iz inostranstva, ali neće da otkriva o kojim se kompanijama radi.

- Interesa svakako ima. Dolazili su konsultanti i advokati da se raspituju u ime stranih operatora - poručuje Matićeva.

Iako je Vlada od februara do septembra većala da li će biti dodeljeno nekoliko licenci i po kojoj ceni, odlučeno je da to bude samo jedna i da minimalne cene nema.

Ministarka Matić nikada nije licitirala nijednu cenu koju će Vlada eventualno proglasiti neprihvatljivo niskom.

- Mislim da je dobro to da tržište odredi konačnu cenu. Kandidati će se ponudama takmičiti na tenderu, a najveća ponuđena biće početna na licitaciji. Dve kompanije koje budu ponudile najviše novca takmičiće se na aukciji i najviši izlicitirani iznos biće cena licence - kaže Matićeva.

Moguće je i da licenca ne bude dodeljena i to iz više razloga. Pre svega, zato što se niko nije javio ili se prosto nisu javila bar dva operatora koja bi trebalo da se takmiče. Druga mogućnost je da Vlada oceni da ponuđena cena nije prihvatljiva.

Poziv za javno nadmetanje biće objavljen sutra u „Fajnenšel tajmsu“ i „Politici“, a u ponedeljak u „Službenom glasniku“.