www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

19.11.2009.

RWE razmatra investiranje u Srbiju, a u saopštenju Nemačkog ministarstva privrede navedeno da osim doprinosa srpskoj energetskoj privredi imaće uticaj na razvoj infrastrukture i telekomunikacija

Autor/izvor: SEEbiz / Beta

BERLIN - Nemačka kompanija RWE će posle izrade studija izvodljivosti za projekte na Dunavu, Velikoj Moravi i Drini, odlučiti od mogućem investiranju.

Predstavnica za medije RWE Anet Urbatzka kazala je da je potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa Elektroprivredom Srbije (EPS) omogućilo da uskoro počne izrada studija kojima će se utvrditi koji su projekti na tri planirane lokacije najprihvatljiviji.

Nemački ekonomski analitičari navode da RWE, kao drugi najveći nemački energetski koncern, posle preuzimanja holandskog snabdevača Essent 1. oktobra ove godine, strategiju rasta usmerio prema istočnoj Evropi.

Kompanija RWE osnovana je 1898. godine. Prošle godine imala je 66.000 zaposlenih i promet od 49 milijardi evra.

RWE je nedavno izašla iz projekta izgradnje atomske elektrane u blizini bugarskog grada Belene, koji je trebalo da košta oko četiri milijarde evra, kao i iz projekta gradnje terminala za tečni naftni gas na ostrvu Krku u Hrvatskoj.

U julu ove godine RVE se povukao i sa tendera za izgradnju termolektrane Kosovo C, vrednog oko tri milijarde evra, uz objašnjenje da je projekat komplikovan i zastareo.

RWE se kvalifikovala i za učešće na tederu Elektroprivrede Srbije za izgradnju trećeg bloka u obrenovačkoj Termoelektrani "Nikola Tesla B", snage 700 megavata.

U saopštenju Nemačkog ministarstva privrede posle potpisivanja memoranduma o razumevanju je navedeno da će time "nemački investitori dati značajan doprinos srpskoj energetskoj privredi", ali da će "uticati i na razvoj infrastrukture i telekomunikacija".