www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

24.11.2009.

Top 300: NIS najveći, Telekom najuspešniji

Izvor: EMportal

Naftna industrija Srbije, s prihodom u 2008. od gotovo 305 milijardi dinara, 3,7 milijardi evra, prva je na listi najvećih domaćih preduzeća u godišnjoj ediciji Top 300 najvećih preduzeća Srbije, koju svake godine izdaje Ekonom:east Media Group.

Drugi na listi, sa 148,5 milijardi dinara prihoda, je Delta holding, koji je u odnosu na listu za 2007. prestigao sada trećerangirani EPS, 146 milijardi dinara, saopšteno je na dodeli priznanja kompanijama.

Prvi put su se na listi ove godine našli i Putevi Srbije i East Point Holdings.

Deset najvećih preduzeća u Srbiji ima 35,2 odsto udela u prihodima 300 najvećih kompanija u Srbiji, istakao je Milan Ćulibrk, generalni direktor EMG-a.

Za ediciju Top 300 ove godine analizirani su 20 sektora i grupacija konglomerata. Ćulibrk je rekao da je po visini ostvarenih prihoda po sektorima energetika na prvom mestu, a da slede trgovina na veliko, sektor hrane i pića i trgovina na malo.

Uz agregatnu listu i rang-liste po sektorima, kompanije su analizirane i po drugim parametrima.

Najveću dobit iz poslovanja pre amortizacije (EBITDA), 43,3 milijardi dinara, ostvario je Telekom Srbija, koji je prvi i po dobiti pre oporezivanja (EBT), 9,5 milijardi dinara. Po EBITDA-marži prvo mesto zauzima kompanija ACRO s maržom od 88,4 odsto, dok je po rastu poslovnih prihoda lider za 2008. kompanija DELVEL-PRO s rastom od 516,7 odsto u odnosu na 2007.

Marko Mićanović iz kompanije Altis, stručnog konsultanta edicije, istakao je da će biti zanimljivo videti ediciju za 2009, u kojoj će biti vidljivi efekti krize.

"Ove godine prvi put smo uzimali u obzir i kriterijum neto duga, odnosno zaduženosti kompanija", rekao je Mićanović i dodao da su u 2008. kompanije povećale zaduženost 30 odsto u odnosu na 2007.

Ćulibrk je dodao da srpska privreda neće imati održiv razvoj sve dok promet makar 10 kompanija u Srbiji ne bude veći od milijardu dolara.

Vladimir Lučić iz Telekoma Srbija istakao je da su procene da će ta kompanija 2009. završiti s rastom prihoda od šest odsto i dobiti od oko 18 odsto.

Dragan Filipović, direktor Delta Maxija, lidera u sektoru maloprodaje, najavio je na dodeli priznanja otvaranje nekoliko objekata u naredne tri godine. "To znači nove police za našu privredu, nova radna mesta, plate, novu potrošnju", kaže Filipović.