www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

18.02.2010.

Posle „Jata“, bez kadrova ostaje još jedna državna firma

Stručnjaci napuštaju „Telekom“!

Stručnjaci i menadžeri „Telekoma Srbija“ u sve većem broju napuštaju taj državni gigant i odlaze u privatne konkurentske kompanije „Telenor“, ViP i SBB!

Poslednji u nizu je višegodišnji direktor za biznis korisnike, koji je prešao u kompaniju SBB, najjačeg kablovskog operatora u Srbiji, za, pretpostavlja se, čak četiri puta veću platu, saznaje „Alo!“ od odlično obaveštenog izvora iz „Telekoma“.

- Kod nas je primao platu otprilike oko 100.000 dinara, dok su mu u SBB-u ponudili četiri puta više. S njim će, verovatno, otići i još nekoliko saradnika koji su sa njim činili odličan tim koji je „Telekomu“ donosio dobre poslovne rezultate - tvrdi naš sagovornik i dodaje da, po svemu sudeći, tek sledi „odliv mozgova“ iz ove državne firme.

Pored male zarade, glavni razlozi odlaska kadrova jesu i nepostojanje takozvanih menadžerskih ugovora, po kojima angažovani stručnjak ima odgovornost, ali i procentualno učešće u dobiti kompanije na kraju godine.

Inače, zbog nedostatka menadžerskih ugovora sa kompanijom, zaposleni nemaju ni obavezu čuvanja poslovnih tajni, kao i podataka u vezi s klijentima „Telekoma“. Konkurentima to predstavlja dodatni motiv za „kupovinu“.

- Nekolicina ljudi iz menadžmenta „Telekoma“ su već pojačali firme „Mediaworks“, „Konsing“, „Telenor“, ViP, SBB. Te firme su direktni konkurenti „Telekomu“ u pružanju usluga. Problem je što se veći deo menadžmenta sprema takođe da ode u konkurentske kuće ili u inostrane kompanije - navodi naš izvor.

Pomenuti menadžerski ugovori nisu realnost sve dok kompanija pripada državi, odnosno dok se ne privatizuje. Zbog toga se „Telekom“ nalazi u pat poziciji jer je kao državna firma ograničen u poslovanju i ne može da se zaštiti od odliva svojih stručnjaka.

„Telekom“: Tačno je!

U „Telekomu“ su potvrdili informacije do kojih je došao „Alo!“.

- Tačno je da postoji veliki problem sa znatno nižim zaradama u odnosu na konkurenciju i da postoji trend odlaska veoma dobrih kadrova u konkurentske kompanije - saopšteno nam je u službi za odnose sa javnošću ove kompanije.

Za šest meseci profit 10,2 milijarde

Prema poslednjim izjavama direktora „Telekoma“ Branka Radujka, neto dobit kompanije u prvih šest meseci 2009. godine iznosila je 10,2 milijarde dinara, što predstavlja rast od čak 26,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine - rekao je Radujko. On navodi da u prihodima fiksna telefonija učestvuje sa oko 50 odsto, mobilna oko 45, a internet i multimedijalne usluge preostalih pet odsto.

- S druge strane, mobilna telefonija, uprkos veoma snažnoj konkurenciji, jedini je profitabilan segment i praktično ceo profit dolazi iz tog dela našeg poslovanja – izjavio je tada Radujko.

M. L.