www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

18.03.2010.

M:tel: Spas u dokapitalizaciji od 40 miliona eura

Autor/izvor: SEEbiz / RTCG

PODGORICA - Dokapitalizacija M:tel-a, vredna 40 miliona eura, stabilizovaće tu kompaniju, koja će nastaviti da se bori sa dobrim konkurentima na crnogorskom tržištu, saopštio je danas izvršni direktor Ljubomir Rajšić.

On je objasnio da su novac za dokapitalizaciju izdvojili Telekom Srbije i Telekomunikacije Republike Srpske, koji posjeduju 51, odnosno 49 odsto akcija crnogorskog operatera mobilne telefonije, tj. shodno vlasničkom udelu, direktno iz profita dve vlasničke kompanije.

Prema njegovim rečima, osnovni problem M:tel-a u prethodnom periodu bila su dugovanja, koja su nastala zbog niskog osnivačkog kapitala, prenosi sajt RTCG.

- Finansirali smo investicije vredne 95 miliona eura, što nije moglo da se pokrije samo kreditima, zbog čega je i bila potrebna dokapitalizacija, rekao je Rajšić, dodajući da je nju trebalo sprovesti mnogo ranije.

On je na konferenciji za novinare kazao da će M:tel u najkraćem roku rešiti svoja dugovanja, kojih, kako tvrdi, nije bilo prema državi, agenciji ili nekom državnom subjektu u Crnoj Gori, već prema partnerima, „koji su bili izuzetno korektni".

Objasnio je da je visoka zastupljenost M:tel-a na crnogorskom tržištu, koja je u kratkom periodu dostigla oko 30 odsto, imala implikacije na poslovanje firme, jer se »pokazalo kao veoma jasno da je osnivački kapital nizak, što je osnovni problem koji je kompanija rešila«, kazao je Rajšić.

On je podsetio da je nedavno promenjeno vlasništvo nad M:tel-om, kada je kompanija Telekomunikacije RS od holandskog Ogalara kupila 49 odsto akcija crnogorske firme. Ugovor o kupovini akcija od firme, na čijem se čelu nalazi biznismen Miroslav Mišković, potpisan je 1. februara, a Telekomunikacije RS 49 odsto deonica M:tel-a platile su deset miliona eura.

Iz M:tel-a su poručili da će nastojati da realizuju planove za ovu godinu, ali i da će, bez obzira na globalnu krizu, pokušati da posluju pozitivno.