www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

05.05.2010.

Ministar Đelić tvrdi u razgovoru sa nemačkim ministrom Rainerom Brüderleom kako je ishod privatizacije Telekoma Srbije još uvijek neizvestan:

"Ni jedna kompanija nije privilegovana! To će biti međunarodni tender!"

 

Nemački koncern je zainteresovan uklopiti Srbiju u svoje tržište na jugoistoku Europe.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić u Berlinu razgovara i o saradnji njegove zemlje s Nemačkom. Potvrdio je i da je Deutsche Telekom zainteresovan za kupovinu Telekoma Srbije.

Najvažnija tema razgovora gosta iz Beograda sa njemačkim ministrom za ekonomiju i tehnologiju Rainerom Brüderleom je bila ekonomska saradnja i nemačka ulaganja u Srbiju. Ulaganja njemačkih kompanija i u energetski sektor Srbije se već vide: u toj zemlji je aktivan nemački energetski koncern RWE, koji započinje gradnju više hidroelektrana u vrednosti od oko pet milijardi eura. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je potvrdio i da je Deutsche Telekom zainteresovan za kupovinu 40% kapitala u Telekomu Srbije koji prolazi proces privatizacije.

Berlin, 05.05.2010. - Minister Rainer Brüderle und Bozidar Djelic

Nemački telekomunikacijski koncern je zapravo već prisutan na tržištu Srbije preko svoje grčke filijale ”Otea”, u kojoj koncern iz Bonna ima većinski udeo, objašnjava Đelić. Ipak ministar tvrdi kako je ishod privatizacije Telekoma Srbije još uvijek neizvestan: "Ni jedna kompanija nije privilegovana! To će biti međunarodni tender , a ukoliko ”Deutsche Telekom” uspe i postane većinski vlasnik Telekoma Srbije, to će biti dodatno jačanje ekonomskih veza Srbije sa vodećom ekonomskom silom Europe, pa i sveta, Njemačkom.”

"Nije na nama da se mešamo"

Interes Deutsche Telekoma je potvrdio i nemački ministar ekonomije Brüderle: ”Srbija će morati odlučiti. Deutsche Telekom će učestvovati na tenderu, a naši prijatelji u Srbiji će morati sami odlučiti, kome će što dati. Mi stranci, nemamo pravo davati bilo kakve savete.”

Autor: Selma Filipović, Berlin