www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

07.05.2010.

Prenosimo

 

Predsednik Sindikata "Telekoma Srbija" Miroslav Joksimović
Prodaja "Telekoma" neće doneti ništa dobro

 

Ivana Žigić (BIZNIS)

 

Država je deset godina držala narod u zabludi je "Tekom Srbije" javno preduzeće, a ne akcionarsko preduzeće sa tržišnom konkurencijom dugi niz godina. Teško je reći narodu posle deset godina zablude da Telekom mora imati uslove za razvoj koje imaju konkurentske kompanije, što znači da bi država trebalo da prepusti menadžmentu vođenje preduzeća i razvoj preduzeća bez mnogo uplitanja.

 

Ukoliko država proda Telekom Srbije, investicije u slučaju kupovine stranog kupca bile bi znatno manje nego dosadašnjih, u proseku preko 200 miliona evra godišnje koje daje Telekom, a dokaz je cela jugoistočna Evropa čije je preduzeće kupio Dojče Telekom. Takođe, cena i kvalitet usluga ne bi bili ni jeftiniji ni kvalitetniji, a takođe je dokaz cela jugoistočna Evropa čije je preduzeće kupio Dojče Telekom. Uostalom, ko će u Srbiji, naročito u ruralnim područjima koji i sad jedva plaćaju pretplatu od 450 dinara, platiti paket usluga 30 evra mesečno. Davanja državi bila bi manja, a mi građani ne bi dobili ništa kvalitetnije i bolje, kaže u intervjuu za Biznis novine predsednik Sindikata "Telekoma Srbija" Miroslav Joksimović.

 

Šta je onda razlog prodaje?

Jedini razlog prodaje može biti to što je država deset godina držala u zabludi narod da smo javno preduzeće, a ne akcionarsko preduzeće sa tržišnom konkurencijom dugi niz godina, u mobilnoj i internetu, a od nedavno i u fiksnoj telefoniji, zbog čega u narednom periodu, ako nas država ne oslobodi pomenutih stega, nećemo moći na duži rok da se izborimo sa postojećom konkurencijom. Teško je reći narodu posle deset godina zablude da Telekom mora imati uslove za razvoj koje imaju konkurentske kompanije (Telenor, Vip), što znači da bi država trebalo da prepusti menadžmentu vođenje preduzeća i razvoj preduzeća bez mnogo uplitanja.

 

Šta bi onda bilo najbolje uraditi?

Telekom je najbolja nacionalna kompanija sa najvećim prihodom i najvećom godišnjom dobiti koju ostvaruje svake godine, preduzeće koje puni budžet dve trećine ukupnih dividendi države Srbije dolazi od Telekoma, dok trećina dolazi od ostalih preduzeća. Smatram da je neophodno da Telekom pustimo da posluje kao akcionarsko društvo, a ne kao javno preduzeće zbog čega smo ograničeni u razvoju, jer konkurencija nema ta ograničenja.

 

Po čemu je konkurencija u boljem položaju?

Ne ograničava ih zakon o javnim nabavkama, a pošto mi nemamo slobodno formiranje zarada, već smo ograničeni raznim uredbama, konkurencija je u mogućnosti da nam otima najbolje stručnjake i najsposobnije zaposlene.

 

Da li znate koliko Telekom Srbija realno vredi na tržištu?

Preduzeće "Telekom Srbija" u ovom trenutku nije niko zvanično procenjivao, njegovu pravu vrednost znaćemo nakon izbora agencije za procenu posle 9. maja, odnosno kad Telekom izađe na tender, ako izađe. Neformalno, po nekim ranijim pokazateljima po kojima se može meriti vrednost Telekoma, Telekom grupa vredi, po mom ličnom mišljenju, nekoliko milijardi evra, ali to je samo nagađanje za sada.

 

Koliki je godišnji profit kompanije?

Godišnji profit kompanije kreće se oko milijardu evra, plus-minus 20 odsto.

 

Da li mislite da će, ukoliko se Telekom proda, novac zaista otići na ulaganja u infrastrukturu?

Država evidentno ima problem sa održavanjem budžeta, do sada nikada novac od mnogobrojnih privatizacija, pa i od privatizacije Mobtela gde je uzeto 1,6 milijardi evra, norveški Telenor ni dinar nije uložio u infrastrukturu. Tako da je teško poverovati da će novac otići u infrastrukturu. Uostalom, zašto bi prodali preduzeće koje ima ogroman prihod i najveću dobit na srpskom tržištu, pa i šire, koje vraća svaki investirani dinar veoma brzo, i onda ulagali u infrastrukturu, kad se ta uložena sredstva vraćaju veoma sporo, dugi niz godina.

 

Šta Telekom ima u svom vlasništvu od nepokretnosti?

Kamena zgrada u Takovskoj broj 2. je u vlasništvu PTT Srbije, dok je Telekom vlasnik kompletne infrastrukture, TT kanalizacije i mreže TT kabla, centrala, a imamo i nekoliko zgrada na teritoriji cele Srbije od nedavno.
 

Koje zgrade su u pitanju?

Najvrednija je zgrada JAT-a koja se nalazi u Bulevaru umetnosti na Novom Beogradu i plaćena je oko deset miliona evra. Tu će biti smeštena cela direkcija kompanije, dok su ostale zgrade koje su kupljene manje kvadrature i vrednosti i nalaze se širom Srbije, a koristiće se za montere i korisničke servise.

 

Da li imate informacije o tome kome će Telekom biti prodat? U javnosti se priča kako je kupac Dojče telekom.

Tenderska prodaja, pa licitacija znači da niko nema pravo preče kupovine. Nama radnicima je ipak teško poverovati da će Dojče Telekom, koji je kupio celu jugoistočnu Evropu osim nas, i koji već ima 20 odsto vlasništva Telekoma Srbija preko Grčkog OTE-a, propustiti šansu da pridoda poslednje ostrvce u jugoistočnoj Evropi koje nije kupio i tako zaokružiti kompletno tržište. Naravno, sve je moguće. Na tenderu su zatvorene ponude, možda neko ponudi višu cenu, kao što se desilo sa prodajom Mobtela, gde se tipovalo da će Mobi 63 - Mobtel kupiti VIP, ali je najbolju ponudu dao Telenor i tako ušao na srpsko tržište. VIP je kasnije morao da plati licencu Republici Srbiji za bavljenjem mobilnom telefonijom 325 miliona evra. Znači čuda su moguća.
 

Ko će profitirati od prodaje Telekoma?

Država će dobiti neki novac koji bi Telekom zaradio ako ga oslobode stega, po mojoj proceni za najviše šest godina. Građani, već sam rekao, ne dobijaju ništa bolje u ceni i kvalitetu, a možda, ako se ne vežu njihove akcije za državni paket koji se prodaje, i manju vrednost akcija. Radnici mogu očekivati tehnološki višak i borbu za što bolji socijalni program, budući da je u Hrvatskoj i Slovačkoj otpušteno od 50 do 80 odsto radnika. Reprezentativni Sindikat Telekoma "Srbija", po dosadašnjim izloženim argumentima zvaničnika vlasti, smatra da ne postoji ni jedan pravi argument za prodaju Telekoma. Možda postoje argumenti koji do sada nisu izneti u javnost.

 

Šta će za građane značiti prodaja Telekoma?

Ništa dobro. Povećanje cena usluga, jer je trenutno neekonomska cena, a kao primer naveo bih Telenor, gde je cena duplo skočila po dobijanju licence, dok kvalitet nije bolji. Što se tiče punjenja budžeta Republike Srbije, takođe će se dobijati manje para od Telekoma, a možda i ništa ako odluče da nema dobiti. Samim tim što ima manje para u budžetu, neposredno će uticati i na socijalna davanja, penzije,...