www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

24.05.2010.

EKSKLUZIVNO: Branko Radujko, generalni direktor „Telekoma Srbija" piše za Press

Branko Radujko za Press: Pad dinara rasteruje investitore!
 

Ispravna je ocena da nema jakog dinara bez značajnog povećanja izvoza i stranih direktnih investicija. Ali, priča o kursu dinara i stranim investicijama u Srbiji ima i drugo lice, pa na izvestan način podseća na priču o kokoški i jajetu

 

Eksperti na potezu... Branko Radujko

 

Naime, potencijalni strani investitori ističu upravo kursne razlike kao jedan od ključnih rizika za ulaganje u Srbiju. Zašto bi neko razuman ulagao svoj novac ako unapred vidi da iz profitne margine, poštenim i racionalnim poslovanjem, neće moći da pokrije troškove kursnih razlika?!

 

Ovih dana čak i postojeći investitori, otpuštanja zaposlenih objašnjavaju, između ostalog, ovim problemom.

 

Dijalog između privrede i Vlade Srbije na ovu temu je, u najvećoj meri, dijalog nenadležnih. Recept za ovu bolest moraju da pronađu eksperti Narodne banke Srbije. Za ono za šta im je potrebna Vlada ili parlament, ne sumnjam da će imati podršku. A mi, koji poslujemo, poštovaćemo mere i pridržavati se propisane terapije.

 

Kada je počela kriza Vlada je preduzimala niz mera i danas Srbija u odnosu na okruženje ima znatno manji javni dug, znatno blaži pad BDP-a, sada već beležimo i blagi rast i izlazimo iz recesije. Sve to će biti uzalud ako uskoro u dobroj meri ne rešimo problem kursa dinara.

 

Svako ko je pozajmio sredstva na finansijskom tržištu da bi radio nešto ozbiljno, prihoduje u dinarima, a izmiruje obaveze u evrima i uz ovakav trend neumitno se kreće ka propasti. Tada više neće biti ni stranih niti domaćih investitora.

 

Ne tako davno, ceo svet je mogao da izvuče pouku iz priče sa neodrživim hipotekarnim kreditima u SAD. Da su regulatori na vreme reagovali na ono što je bilo vidljivo golim okom, kriza je mogla biti sprečena ili makar svedena na znatno manje okvire što bi opet dovelo do znatno manjih posledica.

 

Zato eksperti monetarne vlasti u našoj zemlji moraju da pronađu pravi recept za ovakvu situaciju. Do tada, mi koji poslujemo borićemo se kako znamo. A da se mi izjašnjavamo da li je rešenje u fiksnom, plivajućem ili nekom trećem kursu, to je sasvim besmisleno sa aspekta principa da svako radi svoj posao.

 

Branko Radujko