www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

24.05.2010.

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić najavila direktne pregovore sa „Sitigrupom" oko ispravke njihove ponude za savetnika u privatizaciji
 

Nema nazad... Jasna Matić, ministarka telekomunikacija

 

Vlada Srbije će početi direktne pregovore sa „Sitigrup global marketsom", jedinim ponuđačem za savetnika u prodaji 40 odsto državnih akcija „Telekoma", najavila je juče ministarka za telekomunikacije Jasna Matić. Ona je rekla da Vlada nema nameru da odustane od prodaje vlasništva u ovoj kompaniji.

 

- Vlada Srbije je odlučila da obustavi tender za izbor savetnika zbog tehničkog propusta u dokumentaciji koji je predao „Sitigrup" i da nakon isteka roka za žalbu od osam dana počne direktne pregovori sa ponuđačem - kazala je ona novinarima. Matićeva je istakla da je plan da se prodaja državnog dela kapitala u „Telekomu" nastavi.

 

Nema sukoba interesa

 

- Privatizacioni savetnik bi trebalo tačno da odredi procenat državnog kapitala u „Telekomu" koji će biti prodat, da radi na podizanju interesovanja kod potencijalnih kupaca i na razjašnjavanju pitanja pravnog i imovinskog statusa - rekla je ministarka.

 

Prema rečima Matićeve, nema razloga da se raspravlja o sukobu interesa jedinog ponuđača za privatizacionog savetnika jer posao koji Siti banka radi za „Dojče telekom" nema nikakvog uticaja na prodaju „Telekoma".

 

- Sada nema mogućnosti da se pojavi još jedan ponuđač. Po Zakonu o javnim nabavkama postoji obaveza da se uđe u direktne pregovore i da se omogući ispravka tehničkih propusta koje je ponuđač napravio. To što postoji samo jedan ponuđa za savetnika nema nikakve veze sa cenom po kojoj će biti prodat „Telekom". Videćemo kakva će biti cena koju je ponudila „Siti grupa" i to se zasad ne zna - kazala je Matićeva, i dodala da „Vlada Srbije nema razloga da brine jer je ta jedina ponuda stigla od vrhunske firme".

 

Sindikat Telekoma „Srbija“: Prodaja će propasti

 

Predsednik sindikata „Telekoma" Miroslav Joksimović izjavio je juče da je uveren da će prodaja firme propasti. Joksimović je kazao da „Dojče telekomu" nije stalo da kupi 40 odsto akcija „Telekoma", koliko Vlada namerava da proda, već da im je stalo da niko drugi ne kupi te akcije. On je kazao da „Dojče telekom" preko grčkog OTP-a već ima velika ovlašćenja, jer ima pravo veta na budžet, i procenio da će ta kompanija postepeno kupovati po manji broj akcija.

 

Joksimović je kazao i da „Telekom" ne treba prodavati dok se ne otplati dug od 630 miliona evra koji kompanija ima prema „Sitigrup global marketsu", jedinom dostavljaču ponude za savetnika u privatizaciji. On je kazao da je već vraćeno 20 odsto duga i da će sigurno u potpunosti biti vraćen u naredne tri godine.

 

U Agenciji za privatizaciju pojašnjavaju da „Telekom" može da se proda na tenderu, čak i da se pre toga 15 odsto akcija ove kompanije podeli građanima. Kako kažu u Agenciji, od momenta kada se akcije „Telekoma" nađu na berzi, ova kompanija ima rok od 90 dana da iz zatvorenog akcionarskog društva pređe u otvoreno akcionarsko društvo.

 

- NIS je zatvoreno akcionarsko društvo i za njega je zakonom propisan rok da do 30. juna ove godine pređe u otvoreno akcionarsko društvo - navode za Press u Agenciji za privatizaciju.

 

Kako smo saznali, izmenama Zakona o besplatnim akcijama nije preciziran rok do kojeg „Telekom" mora da promeni pravnu formu.

 

Poslovanje bez problema

 

Direktor direkcije za komercijalne poslove kompanije „Telekom Srbija" Vladimir Lučić izjavio je juče da se prodaja ove kompanije i izbor finansijskog savetnika ne odražavaju na njeno poslovanje.

 

- Menadžment ne bi trebalo da interesuje promena vlasništva jer mi imamo svoj biznis plan i privatizacija ide paralelnim procesom - ukazao je Lučić na konferenciji „Umrežimo Srbiju" u hotelu „Hajat".

 

Lučić je naveo da „Telekom Srbija" i ove godine planira da investira 20 milijardi dinara u fiksnu infrastrukturu i internet.

 

(AG. - N. S.)