www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

03.06.2010.

 

Jadranko Vehar: Uprava HT-a reže zaposlene, a iznajmljuje poslovne prostore
 

 

Autor/izvor: SEEbiz

 

RIJEKA - Predsednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Jadranko Vehar na današnjoj je konferenciji za novinare upozorio da poslovodstvo Hrvatskih telekomunikacija (HT) nastoji smanjiti troškove isključivo smanjivanjem broja radnika.
HT-u se prvi put od prodaje Deutsche Telekomu smanjuju prihodi te više nije prvi mobilni operater u zemlji, tvrdi Vehar.

 

Gubici se nastoje pokriti smanjenjem troškova za zaposlene, kazao je iznevši podatak koji je sindikat dobio iz neslužbenih izvora po kojem će se do kraja sledeće godine broj zaposlenih smanjiti za dodatnih 300 radnika. Vehar je istaknuo da je od ulaska DT-a u HT broj zaposlenih s 11.000 smanjen na oko 5000.

 

Zbog toga je sve više neiskorištenog prostora u vlasništvu HT-a u gradovima izvan Zagreba dok istovremeno kompanija u cilju centralizacije i prebacivanja sve većeg opsega poslova iznajmljuje poslovne prostore u Zagrebu. Trošak iznajmljivanja tih prostora iznosi oko 600 radničkih plata, kazao je Vehar.

 

Sindikat je bezuspešno predlagao poslovodstvu HT-a da deo poslova prebaci iz Zagreba u druge centre po Hrvatskoj, čime bi se racionalnije koristio prostor i smanjili troškovi iznajmljivanja. Na taj način, po proračunu sindikata, osigurale bi se plate za 300 do 400 radnika pa ne bi bilo potrebe za otpuštanjem.

 

Sindikat traži i izdvajanje pet posto ukupne dobiti tvrtke za plate, zaustavljanje daljnjeg pada realne visine plaće te još jednu godinu u kojoj ne bi bilo otpuštanja tehnološkog viška.

 

Ako poslovodstvo ne pristane na to, sindikat će organizirati proteste širom zemlje te na kraju, ako ništa drugo ne dovede do dogovora s poslodavcem, generalni štrajk, rekao je Vehar.