www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

15.07.2010.

 

Partner "Telekoma" ove godine
 

G. BULATOVIĆ

 

Vrednost akcija državne telekomunikacione kompanije za prodaju znaće se u avgustu. Tokom jeseni moguće raspisivanje tendera za strateškog parntnera

VLADA Srbije ne odustaje od namere da, do kraja ove godine, raspiše tender na kome će strateškim partnerima ponuditi 40 akcija „Telekoma Srbije“ - potvrđeno je u utorak „Novostima“ u nadležnom Ministarstvu finansija.

 

Prema konačnom dogovoru koji su, sa konsultantskom kućom „Siti grup“, napravili predstavnici Vlade Srbije, procena vrednosti za 40 odsto akcija „Telekoma Srbije“ biće izrađena u naredne četiri nedelje, odnosno tokom avgusta. Za taj posao, savetniku za privatizaciju nacionalnog teleoperatera pripašće 0,15 odsto vrednosti koja bude dobijena nakon prodaje.

 

- Procena vrednosti dela akcija „Telekoma“ biće prezentovana Vladi Srbije koja bi, ukoliko je prihvati, trebalo tokom jeseni da raspiše i tender za strateškog partnera - objašnjeno je „Novostima“ u Ministarstvu finansija.

 

Deo posla privatizacionog savetnika, u narednih mesec dana, biće da jasno utvrdi šta sve spada u vlasništvo „Telekoma Srbije“.Postoji mogućnost da se novom suvlasniku „Telekoma“ pruži neograničeno ili kroz zakup na 99 godina korišćenje infrastrukture bez naknade, s tim da država upravlja tom infrastrukturom. U varijanti je i da se zakonskom regulativom pitanje korišćenja infrastrukture reši nezavisno od vlasništva u „Telekomu“.

 

DOJČE U IGRI

 

Kako saznajemo, „Dojče Telekom“, a koji je kroz vlasništvo grčkog „OTE“ trenutno vlasnik 20 odsto akcija u „Telekomu Srbija“, i dalje je vrlo zainteresovan za učešće na tenderu za prodaju dela akcija nacionalnog teleoperatera.

 

Pored Nemaca, u igri su, kako nam je potvrđeno, i egipatski „Oraskom“, ali i kineski teleoperateri, sa kojim je o privatizaciji „Telekoma“ u prethodnom periodu često razgovarano.