www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

11.04.2011.

 

Telekom Srbija prvi u regionu testirao 4G mrežu telefonije

Telekom Srbija prvi je telekomunikacioni operator u regionu jugoistočne Evrope koji je u realnim uslovima testirao "4G" mrežu mobilne telefonije, odnosno LTE tehnologije (Long Term Evolution), saopšteno je danas iz te kompanije.

U testiranju koje je trajalo dva meseca, Telekom Srbija je sarađivao sa tri proizvođača opreme - kompanijama "Nokija simens netvorks" (Nokia Siemens Networks), "Huavej" (Huawei) i "Erikson" (Ericšon) koje su instalirale svoju opremu na više lokacija u Beogradu.

Testiranja su potvrdila sve mogućnosti LTE tehnologije u mobilnoj mreži Telekoma Srbija, pre svega brzine protoka do 100 Mb/s i neznatno kašnjenje u odzivu, čime će ubuduće biti omogućeno šire korišćenje zahtevnijih mobilnih servisa, kao što su "video striming", igranje igrica "onlajn" i pristup televizijskim programima putem mobilnih uređaja.

Korišćenjem ove tehnologije, na primer, muzički fajl ili video klip moći će da se u određenim uslovima preuzmu sa interneta putem mobilnih uređaja za manje od jedne sekunde. "Uspešna testiranja pokazala su da je mreža Telekoma Srbija u potpunosti spremna za uvođenje LTE tehnologije i pokretanje naredne generacije mobilne telefonije," navedeno je u saopštenju.

Prema predviđanjima kompanija koje analiziraju trendove u telekomunikacijama, ukupna količina podataka prenetih putem mobilnih mreža u bliskoj budućnosti svake godine će se udvostručavati.

Očekuje se tako da će do 2013. saobraćaj za prenos podataka nadmašiti glasovni saobraćaj u mobilnim mrežama. Telekom Srbija je u decembru 2006, takođe bio prvi operator u regionu koji je pustio u rad mobilnu mrežu treće generacije (3G), istaknuto je u saopštenju.