www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

03.06.2011.

 

САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА
-ПОДЕЛА БЕСПЛАТНИХ АКЦИЈА У ЈУЛУ МЕСЕЦУ-
 

У Министарству економије и регионалног развоја, јуче, 02.06.2011. године је одржан састанак коме су присуствовали министар Небојша Ћирић са сарадницима, генерални директор Бранко Радујко са сарадницима и представници репрезентативних синдиката у „Телеком Србија“ а.д.. Тема састанка је била подела акција без накнаде запосленима, бившим запосленима и грађанима и активности које је потребно предузети у том циљу.

Министар Небојша Ћирић је навео да је план министарства да се до јула месеца обаве све припремне радње потребне за трансформацију „Телеком Србија“ а.д. из затвореног у отворено акционарско друштво и да ће у овом року запослени, бивши запослени и грађани добити обавештење о броју и номиналној вредности акција које им припадају, након чега је планирано да се најкасније до септембра месеца изврши формална трансформација „Телеком Србија“ а.д. у отворено акционарско друштво.

Удео запослених и бивших запослених и број акција по години радног стажа утврђиваће се у односу на процењену вредност компаније која износи 2,453 милијарде евра.

Право на упис акција наследника пок. запослених, бивших запослених и грађана, који су преминули након евидентирања права на акције без накнаде, утврђиваће се на основу правоснажних решења о наслеђивању.

На састанку је разговарано о будућем функционисању „Телеком Србија“ а.д. и статусу компаније у новим околностима, јер ће у тренутку када се изврши трансформација у отворено акционарско друштво престати и последњи разлог за третирање компаније као јавног предузећа, тако да би требало да престану да се примењују постојећа ограничења пословања компаније, што су представници нашег синдиката посебно истакли. Резултати неуспеле продаје и трансформације у отворено акционарско друштво су следећи:

Дакле, након трансформације „Телеком Србија“ а.д. у отворено акционарско друштво ништа у компанији више неће бити исто, једино што према мишљењу министарства неће бити значајнијих промена власничке структуре до краја мандата ове Владе Републике Србије.

Такође, констатовано је да је врло значајно удруживање запослених, бивших запослених и грађана након поделе акција и да је то једини начин за заштиту интереса и цене акција.

С обзиром да на то да су представници нашег синдиката учествовали у поступку доношења Закона о праву на бесплатне акције и били потписници споразума о спровођењу наведеног Закона, у складу са тим укључени смо и у процес спровођења поделе бесплатних акција, тако да је наредни састанак, на коме ће се извршити анализа свега предузетог и разговарати о будућим плановима, договорен за јули месец.