www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

30.01.2012.

 

Sindikat Telekoma“Srbija“: Država treba da1 ostane većinski vlasnik
 

Izvor: Beta

 

Predsednik Sindikata Telekoma „Srbije“ Miroslav Joksimović izjavio je da sindikat od države zahteva da ostane većinski vlasnik i da ne prodaje većinski udeo u toj telekomunikacionoj kompaniji.

 

"U celoj jugoistočnoj Evropi gde god su vlasnici bili stranci, dokazano je da su radnici bili socijalno ugroženi, da je bilo tehnološkog viška, prepolovljavanja broja zaposlenih, smanjena zarada i strožijih kriterijuma za manje pare", rekao je on.

 

Joksimović je istakao da ni pretplatnici nisu imali koristi od privatizacija telekomunikacionih kompanija, jer su cene usluga porasle, a nisu bile ništa kvalitetnije nego u Srbiji.

 

On je istakao da Sinidkat nije protiv mešovitog vlasništva u Telekomu, jer je samim potpisivanjem ugovora o podeli besplatnih akcija to prihvaćeno.

 

Joksimović je najavio da će u ponedeljak imati pregovore sa direktorom Telekoma Brankom Radujkom o izlasku kompanije na berzu, ističući da bi to moglo veoma brzo da se uradi.

 

"Moguće je to uraditi do kraja februara ili početka marta. Ne bih voleo da vidim da se namerno oteže sa tim naročito zbog toga što će biti izbori u Srbiji. Ne bih voleo da se akcije podele baš pred izbore", rekao je predsednik Sindikata Telekoma Srbije.

 

Joksimović je podsetio da će građani dobiti 15 odsto akcija Telekoma, a sadašnji i bivši zaposleni, prema računinici Sindikata, dobiti 7,6 odsto akcija. To znači da će država imati oko 77 odsto akcija Telekoma, dodao je on.

 

Joksimović je istakao da onog trenutka kada država proda jednu akciju Telekoma na tržištu u sindikatu smatraju da počinje da da važi sporazum sa državom o socijalnom programu.

 

Taj sporazum vredan preko 100 miliona evra su sa državom potpisali reprezentativni sindikati - Sindikat Telekoma Srbije i Jedinstveni sindikat Telekoma.

 

"Taj program podrazumeva i prekvalifikacije, dokvalifikacije stručno osposobljavanje i sve to mora da se ponudi radniku pre nego što ga proglase za tehnološki višak", rekoa je predsednik Sindikata Telekoma Srbije.

 

Joksimović je rekao da Telekom Srbije sada ima oko 9.000 radnika, ističući da nema viška radnika, prema izveštaju Siti grupe koja je bila privatizacioni savetnik.

 

"Telekom je u restruktururanju od 2000. godine. Do sada je iz kompanije otišlo oko 5.000 radnika po uslovima dobrovoljnog odnosa koji su najbolji u jugistočnoj Evropi. To je pošteno jer je Telekom imao ogromnu dobit", rekao je on.

 

Joksimović je kazao da je u 2011. godini iz firme otišlo 600 ljudi, a primljeno je 377 mladih i školovanih radnika.

 

"Zbog starosne strukture zaposlenih trebalo bi da bude raspisan još jedan tender za dobrovoljni odlazak iz kompanije", rekao je on, dodajući da je prosek starosti u kompaniji oko 38 godina.

 

Joksimović je rekao da je u Telekom Srbija grupi, koju čine Telekom Srbije, Telekom Srpske i Mtel Crne Gore, zaposleno 11.000 radnika.