www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

24.10.2012.

 

Uskoro frekvencije za 4G mreže u Srbiji

 

Dejan Kovačević

 

Vlada Srbije odlučila je da se deo frekvencija koristi za mobilni pristup internetu velike brzine i uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije.

 

Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine i telekomunikacija, to je previđeno novim planom namene radio frekvencija, koji će predstavljati osnov razvoja elektronskih komunikacija tokom narednih godina, a frekfencije za te namene biće oslobođene nakon digitalizacije televizijskog signala.

 

Ističe se da će dodela digitalne dividende obezbediti ne samo nove investicije u razvoj telekomunikacione infrastrukture, već i povećanje dostupnosti telekomunikacionih usluga u ruralnim, manje razvijenim i udaljenim oblastima, kao i razvoj industrijskih zona i povezivanje privrednih regiona Srbije.

 

Plan namene usaglašen je sa sličnim dokumentom koji važi za teritoriju Evropske unije, što omogućava da bilo koji bežični uređaj koji se koristi kod nas može biti korišćen na čitavoj teritoriji EU i obrnuto.Navodi se da je radio-frekvencijski spektar ograničen resurs i javno dobro koje pripada svim građanima i da ga treba posmatrati kao sredstvo kojim se ubrzava društveno-ekonomski razvoj i podstiče privredni rast.

 

Prema studiji Svetske banke, povećanje penetracije širokopojasnih Internet priključaka od 10 procentnih poena, proizvodi porast bruto društvenog proizvoda od 1,3 odsto, ističe Ministarstvo trgovine i telekomunikacija i dodaje da se zato većina evropskih zemalja opredelila da digitalnu dividendu upotrebi za uvođenje brzog mobilnog interneta.

 

Prednosti brzog mobilnog interneta su mnogobrojne – ubrzava se i pojeftinjuje komunikacija, olakšava poslovanje, menja način pružanja usluga javnih službi i poboljšava kvalitet života građana.

 

Izvor: Tanjug