www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

29.10.2012.

 

LTE nije dovoljan

 

Kad se već intenzivno govori o LTE tehnologiji, mora se reći da njena sama primena nije i neće biti dovoljna za zadovoljenje potreba korisnika i osiguranje dobrog iskustva mobilnog broadbanda ukoliko se ispune prognoze o 20-ostrukom povećanju mobilnog brodband saobraćaja u periodu 2011-2017.

 

Prema najnovijem istraživanju Rethink Technology Research i Amdocs, preko 80% mobilnih operatora smatra da će za obezbeđenje neophodnih mobilnih broadband kapaciteta, osim upgrade-a radio interfejsa i povećanja broja baznih stanica, biti neophodno implementirati i male ćelije (piko, femto). Femto ćelije se instaliraju u kući ili kancelariji i za vezu sa Internetom korisnte fiksnu broadband vezu, dok piko (neki kažu i metro) ćelije imaju veći domet (par stotinak metara) i primenjuju se u šoping molovima, autobuskim i železničkim stanicama, aerodromima, stadionima, sajmovima i uopšte na mestima velikih okupljanja ljudi.

 

88% ispitanih operatora veruje da će, osim malih ćelija, u ponudi imati i Wi-Fi uslugu da bi izbegli zagušenje mreže usled navale smartfon broadband korisnika. Neki čak smatraju da će Wi-Fi biti ugrađen u gotovo polovinu njihovih baznih stanica do 2017. godine (za tzv. Wi-Fi offload).

 

Eto, operatori se moraju boriti za kvalitet mreže i konekcije, jer korisnici to očekuju. Ko održi kvalitet, imaće korisnike i opstaće na surovom konkurentnom tržištu. Ali to je sudbina i problem operatora. Ono što se ovde da podvlači je neophodnost promene načina planiranja mobilne mreže i načina razmišljanja u planiranju mreže.

 

U tom smislu sve su češće integracije know-how (znanje, veštine i iskustvo) između operatora i proizvođača opreme, a najsvežiji primer Telefonica UK (O2) i Huawei. Ugovorili su u 5 narednih godina zajednički dizajn i izgradnju mobilne LTE core mreže (EPC- Evolved Packet Core).

 

( Svet telekomunikacija)