www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

21.11.2012.

 

Toshiba i Cambridge osmislili tehnologiju zaštite od hakovanja telekoma

 

Autor/izvor: SEEbiz

 

Međunarodni tim naučnika pronašao je tehnologiju kojom se telekomunikacione kompanije mogu zaštititi kvantnom kriptografijom bez upotrebe zaštićenih optičkih kablova.

Ta tehnika, a osmislili su je Toshibina evropska istraživačka laboratorija u Britaniji i univerzitet u Cambridgeu, predstavlja korak prema savršenoj sigurnosti svega, od transakcija kreditnim karticama do privatnih zdravstvenih kartona.

 

Kvantna kriptografija oslanja se na pravila kvantne teorije i stvara kodove koje je nemoguće 'razbiti', a koji šifriraju podatke tako da se vidi ako ih je neko 'dirao'.

 

Veruje se da vojske i vlade već upotrebljavaju tu tehnologiju, ali iz sastava koje su proizvele kompanije poput ID Quantique u Švajcarskoj i njezin američki suparnik MagiQ. No sve dosad kvantne šifre za kodiranje i dekodiranje podataka morale su se slati pojedinačnim fotonima kroz za to namejenjen optički kabal, odvojen od kabla koji prenosi podatke.

 

"Odvojena optička vlakna uveliko organičavaju primenu kvantne kriptografije jer nije uvek na raspolaganju dodatni slobodni optički kabal za slanje pojedinačnih fotona, a i kad jest, to zna biti preskupo. Sad smo pokazali da se pojedinačni foton i signal s podacima mogu slati istim vlaknom, ali na različitim talasnim dužinama", kaže Andrew Shields iz Toshibina istraživačkog centra.