www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

24.12.2012.

 

Šta je obeležilo 2012: Veliki telefoni, hakerski napadi, šok u Microsoftu…

 

Pogledajte trendove i događaje koje su obeležili tehnološki svet u 2012. godini.

 

Ova je godina bila izuzetno dinamična i zanimljiva u tehnološkom svetu. Pa da vidimo šta se to tačno događalo:

 

Korisnici odbranili internet

 

Početkom godine milioni su bili zabrinuti za slobodu i budućnost interneta. Mase su izašle na ulice, hakeri su rušili stranice. Hakeri su čak objavili da grade internet otporan na cenzuru.

 

Windows 8 i tableti

 

Nakon predstavljana Windowsa 8 brojne su kompanije predstavile zanimljive hibridne modele koji donose jednostavnost i mobilnost tableta. Tableti su toliko postali popularni da: Nokija priprema jedan, Dell najavljuje čudo, hvale ih poznate ličnosti poput Opre Vinfri.

 

Sve veći telefoni

 

Do prije nekoliko godina većina ekrana na telefonima bila je manja od tri inča – s vremenom se dijagonala ekrana povećavala, a ove godine većina predstavljenih pametnih telefona ima ekran od 4,5 i više inča, dok Galaxy Note 2 ima ekran od čak 5,5 inča.

Situacija sa tabletima je drugačija pa su u trendu modeli sa manjim ekranima, kao na primjer iPad mini.

 

Fejsbuk dostigao brojku od milijardu korisnika

 

Društvene mreže – kada se govori o društvenim mrežama, najčešće se spominju Fejsbuk i Tviter, Instagram, Pinterest. Broj korisnika ovih mreža u budućnosti će se i dalje povećavati.

 

Obračun sa piratima

 

Diskografske i filmske kompanije u 2012. godini odlučile su da stanu na kraj piratima pa je ugašen Megaupload i uhapšen Kim Dotcom.

Nakon toga su uslijedila gašenja drugih servisa za šerovanje datoteka, blokada pristupa The Pirate Bayju u Velikoj Britaniji.

 

Velike promene u IT kompanijama

 

Nedugo nakon što je predstavio operativne sisteme Windows 8 i Windows Phone 8 i time se pokazao kao jedan od glavnih osoba u Microsoftu, Steven Sinofski napustio je kompaniju i time šokirao IT svijet.

Prije njega, iz Applea su objavili da iz kompanije odlazi Scott Forstall, jedna od najzaslužnijih osoba za razvoj operativnog sistema za iPhone i iPad, dok su svi u Yahoou pozdravili dolazak ‘čelične’ Marisse Mayer.

 

Tužbe

 

Teško je nabrojati ko je sve ove godine tužio koga i iz kojih razloga. U centru velikog broja ovakvih slučajeva nalazi se Apple – bilo da su oni nekog tužili, bilo da su njih tužili, a ova je kompanija dosadašnji najveći pobjednik ‘patentnih ratova’, prenose agencije.