www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

10.01.2013.

 

Otisak prsta za bolju bezbednost

 

 

 

IZVOR: TANJUG

 

Japanski proizvodjači elektronike uskoro bi mogli da naprave mobilne telefone koji će imati senzore za prepoznavanje otiska prsta, čime će biti onemogućene zloupotrebe ovih uređaja.

 

Kako prenosi portal Bloomberg, japanske firme koje proizvode mobilne telefone su od švedske kompanije za biometrijsku bezbednost Fingerprints Cards naručile delove za ove uređaje u poslednjem kvartalu prošle godune.

 

Jedna od tih narudžbina je bila za najmanje milion telefona, a to je navelo švedsku kompaniju da otvori predstavništvo u Tokiju, čime je i vrednost njenih akcija dostigla najvisi nivo za pet godina.

 

Iz švedske kompanije nisu želeli da saopšte o kojim japanskim proizvođačima je reč.

 

Ulaganje u biometriju bi za japanske firme mogao biti pokušaj da izdvoje svoje telefone iz mnoštva drugih koji su u ponudi na tržištu.

 

Kyocera, Panasonic, Sharp i Sony su među najvećim proizvođačima mobilnih telefona u Japanu, a još ni jedna od njih nije zauzela dovoljno globalnog tržišta da bi bila među pet najvećih proizvođača smart telefona.

 

Ipak, japanske kompanije bi mogle dobiti konkurenciju u drugom najvećem proizvođaču pametnih telefona.

 

U avgustu prošle godine, Apple je rešio da plati 350 miliona dolara za AuthenTec, koji ima sopstvenu tehnologiju za identifikaciju prsta i enkripciju.

 

Centrala ove kompanije, koja se nalazi u Kupertinu, takođe je razvijala biometrijsku tehnologiju.

 

Pored toga, kompanije SecuGen i Validity Sensors, koje se nalaze u američkoj Silikonskoj dolini, predstavljaju svoje alatke za otiske prsta na Sajmu potrošačke elektronike CES koji se održava u Las Vegasu.

 

S obzirom na to da se na smart telefonima drži sve više osetljivih podataka, jača bezbednost je svakako dobrodošao dodatak.