www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

31.01.2013.

 

Održan deseti Forum telekomunikacija jugoistočne Evrope

 

 

Izvršni direktor Vladimir Lučić predstavio kompaniju m:tel – pametni projekat

 

– Na jubilarnom desetom Forumu telekomunikacija jugoistočne Evrope koji je održan u Beogradu, veoma zapaženo učešće je imao izvršni direktor m:tel-a Vladimir Lučić predstavljajući plan razvoja kompanije m:tel u Crnoj Gori. Na forumu je učestvovalo više od 150 vodećih stručnjaka iz ove oblasti iz Francuske, Velike Britanije, Slovenije, Austrije, Češke, Bugarske, Srbije,Crne Gore...

 

Forum se bavi ključnim temama budućeg razvoja telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi i najvažnijim pitanjima iz oblasti fiksnog i mobilnog širokopojasnog Interneta, uz dublju analizu telekomunikacionog tržišta jugoistočne Evrope.

 

Učesnici Foruma pokušali su da daju odgovore na pitanja da li nove generacije mreža mogu da obezbede profit i kako operatori da idu ukorak sa novim trendovima i zahtevima. Posetioci su imali priliku da vide prezentacije vodećih eksperata, uz interaktivne panel diskusije sa predstavnicima ove industrije.

 

Kompanija m:tel – pametni projekat je prezentacija za koju je vladalo veliko interesovanje iz razloga što je stručnoj javnosti prezentovan projekat uvođenja korisnika m:tel-a u svet aplikacija, drugačijeg pogledai shvatanja Interneta, a koji najmlađi mobilni operator provodi u Crnoj Gori, koja je specifično tržište kako po visokoj penetraciji, tako i po otvorenosti za sve moderne trendove i primenu najsavremenijih aplikacija.

 

Izvršni direktor Lučić je poseban osvrt dao na izazove u budućnosti: smanjeno korišćenje mobilnih telefona za razgovore i SMS-ovanje, a sve više za mobilni Internet, zatim skupu infrastrukturu koja je neophodna da podrži taj razvoj, povećano investiranje u pametne telefone, što nisu mali troškovi, kao i oštru utakmicu na mobilnom Internetu, kao što su Google i Apple. Predstavio je m:tel meni aplikaciju, koja je besplatno ponuđena svim korisnicima pametnih telefona (bez obzira u kom sistemu rade, IOS, android ili Windows). Statistika pokazuje da se je u kratkom roku pozicionirala na visokom četvrtom mestu po broju korisnika koji su preuzeli ovu aplikaciju sa marketa. Takođe, Lučić je istakao MONDO portal, koji je jedan od najposjećenijih u Crnoj Gori (oko 240.000 posjeta je zabilježeno samo u decembru 2012. godine.), a ovo iz razloga što je korisnicima na jednom mestu omogućen download najnovijih igrica, popularne muzike, fotografija, video zapisa, melodija...Veliki procenat novih posetilaca u ukupnom broju poseta portalu, pokazuju da je sve više novih korisnika mobilnog Interneta. Mtel AppBuilder liga je takmičenje u kom je u izradi aplikacija putem jednostavnog softverskog alata, koji m:tel omogućava besplatno svima, za samo 71 dan učešće uzelo 4.043 takmičara, a prihvaćeno je 1.522 aplikacije.

 

Korisnicima je na raspolaganju i potpuno nova MONDO aplikacija, za uređaje sa Android operativnim sistemom. MONDO aplikacija je besplatna i već je dostupna za preuzimanje iz m:tel App Centra i Google Play prodavnice.

 

Za svoje korisnike, a naročito za pripadnice lepšeg pola u ponudi je LaudUp aplikacija, kojom samo jednim klikom dele fotografije sa svim svojim prijateljicama, pa mogu da kupovinu obavljaju uz njihove savete i preporuke i kad nisu skupa. Ovu aplikaciju je za samo 2 mjeseca preuzelo 22.000 korisnika.

 

Ove velike brojke pokazuju da sve više korisnika mobilnog Interneta telefon zaista koristi za lakše obavljanje svakodnevnih poslova.

 

Na kraju, Lučić je najavio projekat WEB_Mobile TV koji će već od februara biti dostupan svim korisnicima kompanije m:tel, a koji će im omogućiti na samom početku praćenje devet kanala: RTCG 1, RTCG 2, Pink, Vijesti, Prva CG, Arenasport 1, Arenasport 2, Arenasport 3 i Arenasport 4.

 

Forum se organizuje uz podršku kompanija SES Astra i Eutelsat, a svake godine se održava u drugoj zemlji. Ovaj događaj je ujedinio predstavnike operatora, prodavce i pružaoce usluga, međunarodne investitore i finansijere, brojne konsultante, ali i predstavnike ministarstava i regulatornih tela.