www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

31.01.2013.

 

Spremajte se za kupovinu preko mobilnog

 

 

Ukoliko se još uvek niste sreli sa plaćanjem roba ili usluga preko mobilnog telefona i ne znate ništa o tome, onda je pravo vreme da se trgnete – mobilna kupovina stiže!

 

Uskoro i u Srbiju stiže kupovina preko mobilnog telefona

 

U Srbiju bi ove godine trebao da stigne "PayPal" sistem, koji će sigurno uticati i na povećanje obrta i potrošnje novca na internetu preko pametnih uređaja. Takođe, treba očekivati sve više "NFC hot-spot" servisa i u našoj zemlji.

 

Ovakav način kupovine predstavili su Telekom Srbija i "Banka Inteza", koji uz "MasterCard" sistem omogućavaju kupovinu zasnovanu na usluzi beskontaktnog plaćanja mobilnim telefonom uz NFC (Near Field Communication) tehnologiju.

 

Ti servisi u Evropi već zamenjuju novčanike, jer mobilni, povezan sa bankovnim računom korisnika, preko NFC sistema može da izvrši uplatu karata za bioskop, plaćanje kafe ili ručka i obavi slične manje transakcije. U Srbiji se danas NFC kontaktne “pločice” mogu koristit tek u nekoliko robnih kuća ili brendova, putem kojih se plaća roba bez potrebe za korišćenjem novca preko kartice ili u kešu.

 

Internet prodaja preko mobilnih uređaja, smartfona, tableta, pa čak i običnih telefona, će u narednih pet godina rasti za po najmanje 33 odsto godišnje, na ukupno 31 milijardu dplara, što će činiti devet odsto onlajn prodaje u 2017. godini. Ali za većinu maloprodajnih kompanija, mobilni uređaji predstavljaju samo delić celokupne prodaje, i izgleda da će tako ostati u narednih pet godina, prenosi portal Mashable.

 

Prema podacima Forester kompanije za istraživanja, prodaja roba i usluga preko pametnih telefona iznosila je osam milijardi dolara prošle godine, što je tri odsto ukupne prodaje preko interneta i manje od jedan odsto ukupne prodaje.

 

Za većinu prodavaca u Severnoj Americi, kupovina preko mobilnih uređaja čini samo 1,5 odsto internet prodaje. Prema Foresteru, od 132 miliona Amerikanaca koji imaju internet, svega četvrtina je nešto kupila onlajn prošle godine. Istraživači smatraju da su za ovo krivi prodavci koji otežavaju plaćanje preko smart telefona, ili su razvili aplikacije koje nisu popularne kod korisnika.

 

Međutim, pitanje je da li se deo krivice može pripisati i pametnim telefonima, jer i uz opcije zumiranja slike, veličina ekrana je često nedovoljna da se proizvod detaljnije pogleda, posebno kada je reč o odeći.

 

Forester smatra, da i pored tako male prodaje preko mobilnih uređaja, vredi ulagati u ovu oblast. Svako ko poseduje sajt za mobilnu trgovinu treba biti siguran da na njemu postoje opcije plaćanja kao što je "Pay Pal ekspres" ili "Amazonov Ccekaut".

 

Osim toga, potrebno je da sajt bude prilagođen za različite veličine ekrana korisničkih uređaja. I iznad svega, savetuju u Foresteru, potrebno je uložiti u omogućavanje dobrog korisničkog iskustva pri upotrebi sajta na tabletu, jer iako ih je manje, oni generišu značajan deo prodaje.