www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

07.03.2013.

 

Petogodišnjak potrošio 2500$ na aplikacije

 

 

Deni Kičen je samo želeo da ubija zombije. Ovaj petogodišnjak je molio roditelje da mu otkriju lozinku za iPad kako bi skinuo neke besplatne igrice. Nakon toga je stigao račun iz banke.

 

flickingerbrad/Flickr.com

 

Kad je skinuo igre koje je želeo, račun kreditne kartice njegove majke bio je u minusu 2.500 dolara. Deni je s Apple App Storea downloadovao besplatnu igru Zombies vs. Ninjas.

 

Njegovi roditelji, koji su mu dopustili da igra igrice, ostavili su ga sa iPadom da bi se malo posvetili prijateljima koji su im stigli u goste.

 

Deni je u jednom trenutku počeo da naručuje "bombe" i "pikada" kako bi se borio sa zombijima, oružje koje može koštati i do 99,99 dolara.

 

Njegova majka Šeron nije bila svesna šta se događa čak i kad je sledećeg jutra dobila 19 iTunes mailova. Misleći da je reč o višestrukom slanju jednog te istog maila, ignorisala je ove poruke, sve dok je nije nazvala banka i upozorila na sumnjive aktivnosti sa njenom kreditnom karticom.

 

"I dalje smatram da je neverovatno da je uspeo ovo da učini", rekla je mama Šeron za Mashable. "Imao je iPad samo 10, 15 minuta, tako da je to mogao učiniti samo u tom vremenu. Mislio je da ne radi ništa loše."

 

Naravno, Deniju su roditelji očitali lekciju. Denijeva reakcija? "Bio sam zabrinut", kaže ovaj dečak.

 

Šaron i njen suprug Greg kontaktirali su Apple da istraži sve okolnosti ovog slučaja. Nakon trodnevne komunikacije, Apple je ovaj incident proglasio greškom, pa je kompanija porodice Kičen odlučila da vrati pun iznos.

 

Appleov portparol je rekao za list Telegraph da je čuvanje lozinke od dece jedan od ključnih koraka u sprečavanju sličnih šteta.

 

Appleovci su porodici dali korak-po-korak uputstva kako ograničiti kupovinu aplikacija za njihov porodični iPad pa su im objasnili kako mogu kontrolisati korištenje tableta.

 

Šeron je u izjavi rekla da bi sa ovim pravilima svi trebalo da se upoznaju. Naime, roditelji nisu bili svesni toga da 10 do 15 minuta pristupa nakon unošenja lozinke omogućava dalju kupovinu. Naime, verovali su da je jednokratno unošenje lozinke dovoljno samo za jednu kupovinu.

 

"Koliko se još ljudi našlo u ovoj situaciji, ali nisu bili u mogućnosti da povrate novac"', pita se Denijeva mama Šeron.