www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

16.05.2013.

 

M:tel predstavio LTE tehnologiju

 

BANJALUKA, Kompanija „M:tel“ predstavila je sinoć mobilne mreže četvrte generacije, odnosno LTE /long term evolušn/ tehnologiju, koja obezbeđuje znatno veće brzine prenosa podataka u odnosu na postojeću 3G mrežu, čime je postala prvi telekom operater na tržištu BiH sa ovom tehnologijom.
 

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je kompanija „M:tel“ na ovaj način pokazala da se na ovom prostoru može uspeti, te da su nove tehnologije najvažnije za generacije koje dolaze i da omogućavaju integraciju u razvijeni svet.

 

On je izrazio očekivanje da će kompanija „M:tel“ nastaviti da se razvija kao lider u novim tehnologijama.

 

Ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić rekao je da će ovo ministarstvo, zajedno sa Regulatornom agencijom za komunikacije, uložiti napor kako bi bio stvoren regulatorni okvir za komercijalnu primjenu korištenja usluga napredne generacije mobilne telefonije.

 

„Upravo LTE, kao bežična tehnologija sa velikim brzinama i područjem pokrivanja signalom, omogućava tehnološko povezivanje svih delova BiH“, rekao je Hadžić.

 

Generalni direktor „M:tel-a“ Goran Vlaović istakao je da ova kompanija puštanjem 4G signala staje na listu najvećih telekom operatera, a Banjaluka, Republika Srpska i BiH dobiće priliku da sa „M:tel-om“ zakorače u novi svet komunikacija.

 

Generalni direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk istakao je da „M:tel“ i na ovaj način potvrđuje svoju proaktivnost i tehnološko liderstvo, dok testiranje mreže četvrte generacije LTE predstavlja veliki uspjeh, jer je prvi ključni korak za primjnu najsavremenijih tehnologija.

 

Posetioci ovog događaja, koji je organizovan na bazenima „Akvana“, bili su u prilici da dožive brzinu prenosa „3D“ filma, „HD“ filma, dounloud i onlajn igrice putem mreže četvrte generacije.

 

Testiranjem brzine daunloda velikih fajlova utvrđeno je da je ostvarena brzina prenosa ovih sadržaja putem LTE tehnologije 71 megabajt u sekundi, što je za oko 10 puta više nego putem 3G mreže.

 

Srna