www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

03.06.2013.

 

Pregled rezultata regionalnih telekoma u 1Q13

 

 

Po završetku sezone objava kvartalnih rezultata, odlučili smo napraviti kratko poređenje trendova u telekom sektorima šire regije, pri čemu smo uključili fiksne i mobilne operatere.

 

 

Bugarska podružnica Telekoma Austria Mobiltel objavila je pad EBITDA za 19,8% na 39,4m EUR u prvom kvartalu 2013. U istom razdoblju prihodi su pali 15,8% na 97,5m EUR, kao rezultat snažne konkurencije na lokalnom tržištu te strožih regulatornih mjera.

 

Rumunski fiksni operater RomTelecom zabilježio je 5,1% nižu operativnu dobit koja je iznosila 13,1m EUR u 1Q13. Prihodi RomTelecom-a pali su 9,2% na 145,5m EUR, ponajviše zbog nižih prihoda u veleprodaji uzrokovanih regulatornim promjenama.

 

Rumunska podružnica grčkog mobilnog operatera Cosmote ostvarila je pad EBITDA za 6,2% na 24,3m EUR u 1Q13. Prihodi rumunskog operatera takođe su se smanjili za 7,8% na 108,2m EUR, najvećim delom zbog nižih prihoda od usluga te smanjenog broja korisnika.

 

Mađarski integrirani telekom operater u vlasništvu Deutsche Telekoma, Magyar Telekom, ostvario je rast prodaje od 6,8% u prvom kvartalu godine. Mobilni prihodi porasli su 3% godišnje, ponajviše zbog rasta ostalih mobilnih prihoda, dok je fiksni voice segment pao 5,7% godišnje, iako je pad nadoknađen ostalim prihodima fiksnog segmenta. Unatoč rastu prodaje EBITDA je pala 24,3%, dok je ostvarena neto dobit bila daleko ispod očekivanja.

 

Prihodi Crnogorskog Telekoma manji za 5,7% u prvom kvartalu 2013. godine

 

Prihodi Crnogorskog Telekoma su u prvom kvartalu ove godine iznosili su 25,1 miliona eura, što predstavlja pad prihoda od 5,7 odsto ili 1,5 miliona eura, u odnosu na isti prošlogodišnji period.

 

Iz Crnogorskog Telekoma je saopšteno ad je najveći pad prihoda, u poređenju sa prvim kvartalom prethodne godine, uzrokovan padom prihoda od interkonekcije, fiksnih i mobilnih govornih usluga, prihoda od turista, kao i vanrednim uticajima u prvom kvartalu 2012.

 

”Negativni efekti takse od jedan euro naročito su bili vidljivi u prepaid segmentu, u kojem je zabilježen pad prihoda od 12 odsto. Pad prihoda od ovih servisa je djelimično kompenzovan povećanim IPTV prihodima, kao i prihodima od mobilnog interneta. Prihodi od ADSL-a i prenosa podataka ostali su na istom nivou”, pojasnili su iz Crnogorskog Telekoma.

 

Iz te kompanije tvrde da su operativni troškovi ostali nepromijenjeni u odnosu na isti prošlogodišnji period, uglavnom zbog vanrednih uticaja u prvom kvartalu 2012. godine, kao i zbog rashoda vezano za subvencionisanu prodaju mobilnih telefona.

 

U 1Q13 HT je izvestio o padu prodaje za 6,1% godišnje, pri čemu su prihodi voice segmenta izgubili 8,4%. Pad je ostvaren u fiksnom i u mobilnom segmentu. Prihodi fiksnog voice segmenta pali su 9,1% u odnosu na isto razdoblje lani zbog manjeg broja fiksnih linija, kao i zamjene fiksnih usluga mobilnim i internet uslugama. U mobilnom segmentu prihod je pao zbog nižeg prihoda u segmentu stanovništva uzrokovanom 3% manjim prosečnim prihodom po pretplatniku. Zbog nižih prihoda i viših operativnih rashoda profitabilnost HT-a bila je pod snažnim pritiskom u 1Q13, što je rezultiralo padom EBITDA marže za 730bps.

 

Izvor informacija: iCapital i invAderbiz