www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

26.06.2013.

 

Microsoft tajno pregovara o kupovini posrnule Nokije

 

Autor B.I

 

Microsoft želi preuzeti Nokiju, dok Huawei daje podeljene signale, prvo je objavio da je otvoren za kupovinu pa to demantovao.

 

Steve Ballmer, čelnik Microsofta, želi kupiti Nokiju koja već koristi Windows Phone/EPA

 

Dve godina nakon što je Nokia prešla na Microsoftovu Windows Phone platformu softverski div iz Redmonda započeo je pregovore o kupovini Nokije. Informacije su, kako tvrdi New York Times na temelju dobro upućenih izvora uključenih u proces, zasad još uvek neslužbene. U pogađanju oko cene dve se kompanije najviše natežu oko procena kakav će tržišni udeo Nokija imati dalje.

 

2,8 posto globalnog tržišta pametnih telefona drži Nokija

 

I dok je portparol Microsofta odbio komentar, iz Nokije poručuju da razgovori između dva partnera nisu neuobičajeni. "Mi imamo vrlo blisko partnerstvo s Microsoftom i nije neuobičajeno da se Nokija i Microsoft redovno sastaju", poručili su iz Nokije.

 

Moguća sinergija

 

Informacija o razgovorima Microsofta i Nokije pojavila se nakon što je u Londonu na predstavljanju svoga novog telefona - P6, Richard Yu, direktor Huaweijeve grupe za potrošačku elektroniku, dao do znanja da je i njegova kompanija zainteresovana za preuzimanje Nokije."Mi razmatramo ovakve akvizicije, jer možda bi takva kombinacija donela sinergiju, ali sve u celosti zavisi o spremnosti Nokije da se uključi u to", poručio je Yu.Dodao da je Huawei otvoren za tu mogućnost. No, u petak je Bill Plummer, potpredsednik Huaweijevog poslovanja na inostarnim tržištima izjavio za Reuters da oni ipak ne planiraju kupiti Nokiju.

 

Prema podacima Bloomberga, Huawei je u prvom tromesečju ove godine povećao svoj tržišni udeo na 4,3 posto. Godinu ranije držao je 3,4 posto svetskih isporuka pametnih telefona. Dok je Huawei rastao, Nokija je padala. Lani je u prvom tromesečju imala udeo na svetskom tržištu pametnih telefona od 7,8 posto, a sada svega 2,8 posto. Tržišni je lider Samsung sa 32 posto, a sledi ga Apple sa 17 posto svetskog tržišta. Iz Nokije pak ističu neke druge podatke i navode da su u prvom tromesečju isporučili 15 posto više pametnih telefona marke Lumia.

 

Zabrinuti ulagači

 

Nokijini ulagači, pak, pozdravili su interes Huaweija pa je deonica porasla sa 3,86 na 4,12 dolara i dalje jača uprkos tome što je Huawei službeno objavio da ne želi kupiti tu kompaniju. Za razliku od Nokije, Microsoftu ide dobro. Agencija comScore objavila je da Windowsi pogone 3 posto pametnih telefona na svetu, a Kantar tvrdi čak 5,6 posto.

 

Ulagači u Nokiju zabrinuti su što svi drugi partneri Microsofta, poput HTC-a, Huaweija i Samsunga, imaju širu ponudu telefona i nude takođe i uređaje na Googleovom Androidu. Inače, Nokiju vodi Stephen Elop, jedan od Microsoftovih top menadžera, i ranije, najvećih deoničara.

 

Tržišna vrednost

 

Zasad bez uzlaznog trenda

 

Polovinu prihoda Nokija ostvaruje od prodaje mobilnih uređaja, a lani je imala prihod od 40,15 milijardi dolara. Ulagači u Nokiju posebno su nezadovoljni što je kompanija u poslednje tri godine, otkako je na njeno čelo došao Stephen Elop, nastavila topiti svoju tržišnu vrednost s tadašnjih 40 milijardi dolara na sadašnjih 14 milijardi dolara. Dodatno, to potpiruje sećanje na 2000. godinu kad je Nokija, na vrhuncu, vredila oko 400 milijardi dolara. Zbog toga se unutar kompanije razmišlja o izdvajanju i prodaji pojedinih segmenata. No, lani je Nokijin šef Elop sprečio izdvajanje i prodaju Navteqa koji radi mape.