www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

06.08.2013.

 

Cene telefonskih poziva u EU-a razlikuju se do 774 %

 

Bruxelles, 6. avgusta 2013.

 

Korisnici mobilnih usluga u Europskoj uniji suočavaju se s ogromnim razlikama u ceni za istu uslugu. Najveća je razlika u ceni poziva prema domaćim mobilnim mrežama – razlika od 774 % između najjeftinijih poziva u Litvi i najskupljih poziva u Holandiji Te se cenovne razlike ne mogu objasniti razlikama u kvalitetu, troškovima potrebnim za pružanje usluge ili različitom kupovnom moći potrošača u različitim zemljama.

 

„Kao što ovi podatci jasno pokazuju, 28 nacionalnih tržišta telekomunikacijskih usluga u današnjoj Europi ne koristi potrošačima kao što bi to bio slučaj s jedinstvenim tržištem. Brzo je delovanje u izgradnji stvarnog jedinstvenog tržišta od ključne važnosti za celu EU,” izjavila je potpredsjdnica Europske komisije Neelie Kroes

 

Prosečni prihod po minutu (u eurocentima) u mobilnim telekomunikacijama

 

Na evropskom su jedinstvenom tržištu razlike u ostalim kategorijama osnovnih potrepština i usluga znatno manje. Primer, litra mleka bilo gde u EU-u iznosi od 0,69 EUR do 0,99 ER, što je cenovna razlika od 43 %. Razlika u ceni za proizvode koji se kupuju povremeno, poput iPada, za celu Uniju iznosi samo 11 %.

 

EU je jedinstveno tržište. Zašto se onda cene telefonskih poziva toliko razlikuju?

 

 

Primeri cena poziva prema međunarodnim mobilnim mrežama raznih operatora (po minuti)

 

Potpredsednica Neelie Kroes u septembru će predstaviti novi paket namenjen jačanju jedinstvenog tržišta telekomunikacija.