www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

07.08.2013.

 

Plaćanje mobilnim telefonom

 

Plaćanje mobilnim telefonom osvaja, ali treba započeti projekt u saradnji s velikim telekomunikacijskim kompanijama i nekim trgovcima, kako bi se unapredio NFC (čip iz mobilnog telefona kupca povezuje s čipom blagajne trgovca - plaćanje se odvija digitalno )

 

Autor: Insa Wrede / Svjetlana Rezo,

 

Ilustracija

 

Keš možete ostaviti kod kuće - plaćanje će se ubuduće odvijati preko telefona. Tako izgleda vizija stručnjaka. Različiti pristupi se testiraju, ali malo njih će se održati.

 

Pametni telefoni su na najboljem putu da postanu univerzalni uređaji. Telefoniranje, fotografiranje, pristup internetu - sve to odavno već nije problem. Ideja, što bi pametni telefoni u budućnosti trebali znati, ima u izobilju. Od kontrole električnih kućnih uređaja do primanja podataka o automobilu. Ako je suditi prema stručnjacima uskoro bi pametni telefon mogao zamijeniti i novčanik.

 

Novac u tom slučaju može ostati kod kuće ili na banci - tko želi ići u kupovinu, samo mora uzeti svoj telefon. Tako izgleda vizija plaćanja mobilnim telefonom. Tehnički je to već sada izvedivo. Različiti ponuđivači na tržište su izbacili nekoliko modela - no, još nije jasno koji model će se pokazati najadekvatnijim.

 

Testiraju se različiti pristupi

 

„Trenutačno postoji nekoliko izoliranih rješenja, kojima se pokušava unaprediti plaćanje mobilnim telefonom“, kaže Steffen von Blumröder, stručnjak za mobilno plaćanje nemačkog Saveza elektroničke industrije Bitkom u razgovoru za Deutsche Welle. "Početkom sledeće godine u Berlinu će započeti projekt u saradnji s velikim telekomunikacijskim kompanijama i nekim trgovcima, kako bi se unapredio NFC", dodaje on.

 

NFC stoji za Near Field Communication. Funkcioniiše tako što se čip iz mobilnog telefona kupca povezuje s čipom blagajne trgovca - plaćanje se odvija digitalno. Von Blumröder je siguran da će se NFC-pristup pokazati kao najbolji. Njegov optimizam ne iznenađuje, ipak je Bitkom uključen u ovaj projekt. Lanci trgovina Edeka i Netto već sada nude kupcima, koji su se prethodno registrovali , plaćanje uz pomoć pametnog telefona. Prednost: popusti se također uračunavaju. Naporno skupljanje kupona time otpada. Međutim, za sada samo ova dva lanca nude tu opciju.

 

Što jednostavniji princip to bolje

 

"Mi verujemo, da će se najboljom pokazati ona tehnologija, koja će za krajnjeg potrošača biti najjednostavnija za upotrebu ", kaže Jan Deepen, direktor berlinskog Startup poduzeća SumUp. Ova kompanija nudi trgovcima module za pametne telefone i tablet računare pomoću kojih mogu podržavati plaćanje kreditnim karticama. Za većinu malih preduzeća je preskupo nuditi tu opciju na do sada uobičajeni način. Uz pomoć SumUp sustava trgovac mora imati samo aplikaciju na svom telefonu i tabletu te nakon registracije dobiva čitač kartica, s kojim se jednostavno spoji i tako naplaćuje preko kartica.

 

Nakon trgovaca potrebno je osvojiti i kupce

 

U slijedećem koraku SumUp želi kupcima omogućiti plaćanje direktno preko telefona - također preko aplikacije. Za korištenje aplikacije potrebno je samo uneti podatke kreditne ili debitne kartice, a trgovac se uz pomoć svoje aplikacije jednostavno može spojiti s podacima kupca. "Ovu mogućnost smo već ostvarili. Trenutačno se još proverava u zatvorenom testiranju. Još nije dostupna na tržištu", kaže Deepen.

 

Planirani su i razni dodaci. Primjer, sistem bi preko geo-podataka kafića trebao prepoznati da je redovni gost nekog lokala ušao. Prodavač tada dobije sliku s omiljenim pićem gosta. Za verifikaciju je dovoljno da gost pogledom potvrdi i plaćanje se izvršava.

 

Do kritične mase se mora dopreti

 

Ovakva aplikacija samo može uspeti, ako je prihvati dovoljno trgovaca, kaže Deepen. "Zato smo sigurni da će uspeti samo preduzeća koja imaju široku mrežu trgovaca." Do sada ta mreža ne postoji, pa kupci nemaju ni podsticaja za korištenjem aplikacija, dodaje Deepen. Kako bi se proširili SumUp surađuje s koncernima kao što su American Express i Groupon.

 

Međutim, ni konkurencija ne spava. Prošle godine su ponuđivači čitača kartica "nikli" kao gljive posle kiše. Da ih je previše smatra i Blumröder iz Bitkoma: "Morat će doći do čistke na tržištu." No, Deepen stvarnu konkurenciju za SumUp vidi na jednom sasvim drugom mjestu: "Naš glavni konkurent je keš. To je naime još uvek način, kojim se u Nemačkoj plača više od polovine trgovanja."