www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

10.08.2013.

 

Karlos Slim nudi 7,2 milijarde evra za holandski KPN

 

Objavljeno: avg 10. 2013.

 

 

MEKSIKO SITI, Kompanija Amerika Movil, u vlasništvu najbogatijeg čoveka na svetu Karlosa Slima, ponudila je 7,2 milijarde evra za 70 odsto holandske telekomunikacione firme KPN, čijih 30 odsto već poseduje.

 

Ponuda Slimove kompanije dolazi nakon prošlomesečne ponude Telefonike za nemačku filijalu KPN, E-Plus, koja ima 15 odsto udela na nemačkom tržištu mobilne telefonije, javlja Bi-Bi-Si.

 

Ponuda Amerika Movila od 2,40 evra po akciji je 20 odsto viša u odnosu na trenutnu cenu akcija holandske kompanije, ali i dosta niža od osam evra po akciji, koliko je Slim platio u maju prošle godine za početni udeo u kompaniji.

 

Portparol KPN, koji drži 40 odsto holandskog tržišta, navodi da kompanija razmatra ponudu Amerika Movila.

 

Karlos Slim je već četiri godine na vrhu Forbsove liste najbogatijih ljudi na svetu, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 73 milijarde dolara. Amerika Movil je njegova najvrednija kompanija, a Slim posluje i u oblastima industrije, rudarstva, finansija, maloprodaje i nekretnina.

 

Kupovina akcija KPN predstavljala je prvi ulazak meksičkog operatera na evropsko tržište, nakon čega je Amerika Movil u septembru 2012. kupio i 24 odsto akcija Telekoma Austrije.

 

Tanjug