www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

19.08.2013.

 

Deutsche Telekom za preuzimanje Telekoma Slovenije namerava konkurisati preko T-Hrvatskog telekoma, piše slovenski Dnevnik.

 

SLOVENSKI ministar za infrastrukturu Samo Omerzel opovrgao je da je s predstavnicima T-Hrvatskog Telekoma razgovarao o skorašnjoj privatizaciji Telekoma Slovenije, ali potvrdio je da se računa na interes Deutsche Telekoma, piše slovenski Dnevnik.

 

Na pitanje jesu li tačne vesti da se nedavno tajno sastao s predstavnicima T-Hrvatskog Telekoma čiji je vlasnik Deutsche telekom, Omerzel je za ljubljanski "Dnevnik" izjavio da članci vezani uz prodaju državnog udela u slovenskom operateru nisu u njegovoj nadležnosti i da na tu temu s predstavnicima T-Hrvatskog telekoma, koje inače poznaje, nije razgovarao.

 

"No, nije tajna da je Deutsche telekom ponovo jedan od ozbiljnih potencijalnih kupaca", dodao je Omerzel.

 

"Dnevnik" podseća da je 2008. godine Magyar Telekom koji je u vlasništvu Deutsche telekoma za deonicu Telekoma Slovenije nudio 340 eura, 60 eura manje od dve najbolje ponude, islandskog Skiptija i konzorcijuma Bain Capital & Axos Capital & BT. Postupak prodaje kasnije je bio zaustavljen.

 

Ovaj put Deutsche telekom za preuzimanje slovenskog operatera namerava konkurisati preko T-Hrvatskog telekoma, piše Dnevnik.

 

Dobijenim sredstvima od prodaje deonica vlada namerava smanjiti proračunski deficit, a obećala je i transparentnost celog postupka, no za svoj udeo mogla bi dobiti milijardu eura manje nego što je mogla dobiti 2008. kad su cene na tržištu bile optimalne, navodi "Dnevnik".

 

List dodaje da će uskoro biti objavljeno koja je investicijska banka odabrana kao konsultant u postupku prodaje.

 

Naime, prema procenama analitičara jedan od retkih državnih telekoma i bivših monopolista ima dobre startne pozicije iako mu je tržište prilično maleno.

 

Dobri poznavatelji regionalnog tržišta telekomunikacija s kojima smo razgovarali ističu kako prodaja Telekom Slovenije, usprkos nešto lošijim poslovnim rezultatima u prvom ovogodišnjem kvartalu nije upitna. Naime, osim što se država mora rešiti kompanije, s druge strane tržište je pod pritiskom i u prva tri meseca ove godine Telekom Slovenija ostvario je 190,52 milijuna eura prihoda uz pad od 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Dobit pre kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) pala je 8 posto na 62,97 miliona eura.

 

Cena deonice na berzi u ovom trenutku je 112,5 eura, a na kraju prvog kvartala ove godine cena deonica bila je 83 eura uz pad u tom kvartalu od čak 13,1 posto.

 

Budući da se prodaje većinski deonički paket, svih 62,5 posto deonica države, računa se da će pristići ponude od rasponu od 120 do 160 eura.

 

Time je zapravo sadašnja cena deonica odlična jer dokazuje oporavak i iščekivanje prodaje strateškom partneru.

 

Prema podacima iz objavljenih poslovnih rezultata Telekom Slovenija u cijeloj 2013. godini očekuje EBITDA od 245 milijuna eura. Neto dobit trebala bi biti oko 50 miliona eura. Ako se te brojke uzmu u obzir, a prema procenama i multiplikatoru koji se trenutno koristiti na telekom tržištu za petogodišnje razdoblje značilo da bi ukupna vrijednost kompanije bila preko milijardu eura.