www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

27.08.2013.

 

Telekom Austria planira povećati kapital radi širenja

 

Poslovni.hr/Hina

 

Telekom Austria (TA) želi prikupiti 500 miliona eura svežeg kapitala za kupovinu novih frekvencija na aukciji u septembru i za potrebe akvizicija, izvestio je danas bečki dnevnik Der Standard.

 

American Movil meksičkog milijardera Carlosa Slima, vlasnik 24-posto udela, već je signalizirao da je spreman učestvovati u planiranom prikupljanju kapitala. U TA sada žele znati hoće li to učiniti i austrijska vlada i time očuvati svoj 28-postotni udeo, piše Der Standard.

 

Prema danas objavljenom izveštaju, o iznosu od 500 miliona eura raspravljalo se na sednici nadzornog odbora pre dve nedelje.

 

U Telekom Austriji nisu želeli odmah komentarisati izveštaje bečkog lista.

 

Der Standard je citirao Rudolfa Kemlera, upravnika austrijskog državnog holdinga ÖIAG, koji je kazao da još nije odlučeno koliki je iznos kapitala potreban ali da neće dopustiti da se razvodni udeo državnog holdinga u TA.

 

Analitičari procenjuju da će Telekom Austria trebati najmanje 300 miliona eura za aukciju frekvencija koja je zakazana početkom septembra omogućit će kompanijama uspostavljanje mobilne mreže četvrte generacije (4G).

 

Sredinom jula izvršni direktor TA Hannes Ametstreiter kazao je da je kompanija u potrazi za akvizicijama u Hrvatskoj i Srbiji koje bi mu omogućile da postane vodeći igrač na Balkanu.

 

Kao zanimljive kompanije izdvojio je hrvatskog operatera H1 Telekom i srpskog kablovskog operatera SBB. Manji sporazumi mogli biti biti realizovani u gotovini, no veći će možda zahtevati povećanje kapitala, kazao je tada.

 

Nedavno je TA ponovo ušao u trku za kupovinu srpskog kablovskog operatera SBB, koja bi ga po pisanju medija mogla koštati do milijardu eura.