www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

04.09.2013.

 

Direktor Telekoma Srbija a.d. Predrag Ćulibrk: Vlada mora da ima sigurnog kupca za Telekom , ali činjenica je da je većina operatora u regionu, od Nemačke do Grčke, zabeležila pad prihod od dva, tri pa do 12 - 13 odsto na godišnjem nivou, što je posledica ponašanja korisnika i razvoja novih tehnologija, a ne lošeg poslovanja

 

Direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk kazao je da vlada mora imati sigurnog kupca ukoliko odluči da pokrene proces privatizacije Telekoma, jer bi još jedna neuspela prodaja nanela veliku štetu toj kompaniji.

 

 

Privatizacija Telekoma Srbija je dugogodišnja tema, a interesovanje potencijalnih kupaca za kompaniju je pozitivan znak, smatra Ćulibrk dodajući da to govori i o investicionom ambijentu koji postoji u Srbiji.

 

- Ako su velike svetske kompanije zainteresovane da investiraju u Srbiji, onda to znači da prepoznaju i potencijal zemlje i potencijal kompanije koja bi bila predmet kupovine - istakao je Ćulibrk za Tanjug.

 

On je kazao da se još uvek niko direktno nije interesovao za kupovinu Telekoma u samoj toj kompaniji, podsetivši da o privatizaciji ipak treba da odlučuje vlada Srbije, odnosno država kao većinski vlasnik.

 

- Često se i nama u Telekomu postavlja pitanje da li smo za privatizaciju ili protiv privatizacije. Mislim da ne bi trebalo da tragamo za takvim odgovorom, jer postoje razlozi i da se Telekom privatizuje, ali i da se ne privatizuje. Odluka je stvar prioriteta i šta zaista želimo da postignemo - smatra Ćulibrk.

 

Ssto se tiče telekomunikacionog sektora, činjenica je da je većina operatora u regionu, od Nemačke do Grčke, zabeležila pad prihod od dva, tri pa do 12 - 13 odsto na godišnjem nivou, što je posledica ponašanja korisnika i razvoja novih tehnologija, a ne lošeg poslovanja.

 

Ćulibrk je objasnio da se veliki pad saobraćaja beleži u domenu fiksne telefonije i mnogi operateri danas tragaju za novim rešenjima i novim servisima kako bi kompenzovali pad prihoda.

 

U takvoj atmosferi, možda jeste vreme da se Telekom Srbija privatizuje. S druge strane, svima je poznato da u toj kompaniji radi gotovo 10. 000 ljudi, a i domaća industrija je naslonjena na Telekom, što značajno utiče na procenat zaposlenosti u Srbiji, navodi Ćulibrk.

 

Iako nema decidan stav o prodaji Telekoma, Ćulibrk je kazao da ipak ne bi voleo da se Telekom proda, kao, "verovatno, ni većina građana".

 

- Menadžment kompanije niti želi, niti sme da se opterećuje tim pitanjem. Mi kompaniju vodimo ne razmišljajuci o tome ko će sutra za mesec dana, tri meseca ili tri godine, biti njen vlasnik - kazao je Ćulibrk i istakao da imaju samo jedan cilj, a to je da se uvećava vrednost kompanije i postižu dobri rezultati, a na vlasniku je na kraju da odluči šta sa firmom.

 

On je naglasio da, ukoliko se donese odluka o privatizaciji Telekoma, mora postojati siguran kupac, jer bi još jedan neuspešan proces naneo veliku štetu kompaniji.

 

Tokom prethodnog procesa privatizacije, koji nije bio dobro osmišljen, niti je postignut zamišljeni rezultat, kompanija je izgubila gotovo milion korisnika mobilne telefonije, naveo je Ćulibrk.

 

- Sada smo na dobrom putu da zaustavimo taj trend i da 2013. godina bude zabeležena kao godina u kojoj nije bilo pada broja korisnika u mobilnoj telefoniji.

 

Upitan koliku bi vrednost Telekom imao da se danas prodaje, Ćulibrk je rekao da mu je teško da to kaže.

 

- Volimo našu kompaniju i verovatno nismo tu skoz ni objektivni. Ali, mogli smo da čujemo da se spominje neki iznos od oko dve milijarde evra, što je dobra cena, koja nije mogla da se postigne u prethodnom periodu - naveo je direktor Telekoma.

 

On je ocenio da se može dobiti i bolja cena u odnosu na onu koja je spominjana prilikom prethodne neuspele privatizacije, ako se ima u vidu da je "rizik zemlje" manji nego što je bio pre dve, tri godine.

 

U ovako velike investicije se vrlo teško ulazi ako nema političke i ekonomske stabilnosti i povoljnog poslovnog ambijenta za dalji nastavak poslovanja, zaključio je Ćulibrk.