www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

02.10.2013.

 

U kojoj zemlji se najmanje radi?

 

IZVOR: BETA, TANJUG

 

Pariz -- U Južnoj Koreji, Meksiku i Čileu se najviše radi, a u Francuskoj najmanje, pokazala je studija američkog ekonomskog sajta Biznis insajder.
 

Lista zemalja u kojima se najmanje radi napravljena je na osnovu statističkih podataka Evrropske organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, koji uključuju godine starosti za odlazak u penziju i dužinu radnog vremena.

 

Francuzi na toj listi najmanje rade među ljudima u razvijenim zemljama, ispred Nemačke, Luksemburga i Belgije.

 

Amerikanci se nalaze na sredini te liste.

 

U listu "Dejli best" kritikuje se francusko školstvo, koje stvara generacije birokrata nesposobnih da promene ustaljeni način gledanja na svet.

 

Francuska, prema pisanju ovog lista, ima resurse i znatni potencijal, ali ona je nesposobna da im da pravu vrednost i da ih istakne.

 

U Francuskoj ne postoji preduzetnički duh, država i administracija guše sve one koji su spremni na rizike... Novac se smatra vulgarnim, zaključuje "Dejli best".

 

Francuske radnje će ipak raditi nedeljom?

 

U samoj Francuskoj je istovremeno otvoreno pitanje zakona koji zabranjuju rad prodavnica nedeljom, čime je oživljena debata o zaštiti na radu iz perioda industrijske revolucije, koju su pozdravljali sindikati, a potrošači često kritikovali.

 

Francuski premijer Žan-Mark Ero je o tom pitanju razgovarao s ministrima iz svog kabineta, pošto je sud naložio da dva lanca za prodaju tehničke opreme zatvore 14 svojih prodavnica nedeljom, a njihovi zaposleni su izašli na ulice u znak protesta.

 

"Vlada primećuje da je nedeljni odmor suštinski princip u domenu zaštite radnika i socijalne kohezije, dok istovremeno priznaje da je rad nedeljom realnost", saopšteno je iz Eroovog kabineta.

 

Francuski zakon je 1906. uspostavio nedelju kao obavezni slobodan dan, kako bi osigurao odmor i kvalitetan život za zaposlene, mada su izuzetak predstavljale neke radnje, poput onih u turističkim oblastima.

 

Kritičari tog zakona smatraju da se u zaštiti na radu otišlo predaleko, da je ugrožen moderan način života, zbog čega je Francuska u lošijoj poziciji od drugih država.