www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

08.01.2014.

 

Zatrpani informacijama - batalite malo telefon

 

 

Autor: MONDO

 

Neprestano "visite" na telefonu, kucate SMS poruke ili razgovarate, a kada ne radite ništa od toga, gotovo opsesivno proveravate ima li nešto novo?

 

 

Moguće je da ste pretrpani informacijama.

 

Ako ne prestajete da proveravate mejlove čak i kada imate slobodan od posla ili drugih obaveza, budite pažljivi - moguće je da ste postali zavisni. To naravno, ne mora biti slučaj, ali definitivno je loša navika koju bi trebalo da napustite.

 

Jedan od načina da počnete borbu protiv pretrpanošću informacija jeste da počnete da isključujete mobilni telefon barem dok jedete ili dok ste u društvu. Drugi način je da telefon i sve uređaje koji vas teraju da budete "uključeni" tokom celog dana ostavite kod kuće, odete u šetnju i malo se opustite.

 

Probudite se, brzo uzimate mobilni telefon i već ste suočeni sa desetinama nepročitanih mejlova? Ako je to slučaj kod vas, trebalo bi da pokušate da se bolje organizujete - mejlove razdvojite u različite foldere, izbrišite one koje nećete da pročitate, a one koje ćete kasnije pročitati odvojte u poseban folder. Nisu baš svi mejlovi podjednako bitni, zar ne?!

 

Pored svih poruka i mejlova, čini vam se da telefon ne prestaje da zvoni tokom celog dana, što od poziva, što od raznih podsetnika koji bi trebalo da vas opomenu da nešto uradite. Pokušajte da napravite listu stvari koje treba da obavite u narednih nekoliko sati. Kao podsetnik za važnije događaje možete da koristite i i-mejl ili neku aplikaciju, kako biste se bolje organizovali.

 

Ako već 15 minuta pokušavate da pronađete ikonicu među milion drugih na desktopu, definitivno bi trebalo da uradite nešto u vezi sa tim. Uporno se trudite da sve obavite efikasno i brzo, zbog čega ste sve "natrpali" na radnu površinu računara, a time ste zapravo samo napravili haos. Napravite nekoliko foldera u koje ćete smestiti programe ili dokumenta koja najviše koristite i tako će uvek biti pri ruci.

 

Kada je reč o poslovnoj komunikaciji, većina zaposlenih u kompanijama komunicira putem i-mejla. Međutim, to nije slučaj svuda jer neke korporacije pored toga koriste i Skype, Facebook ili neke druge komunikacijske kanale, zbog čega vi neprestano morate da "visite" na svim. Kako biste to izbegli, stavite kolegama do znanja koji kanal komunikacije koristite, kako ne biste zagužvali sa svim istovremeno. Nije sramota napisati nedostupan, trenutno zauzet ili pozovite kasnije status u pomenutim aplikacijama i mrežama.