www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

22.01.2014.

 

Moody's snizio rejting Telekomu Slovenije

 

 

Moody'sova odluka stigla je neposredno pred privatizaciju slovenskog telekomunikacijskog operatora, no analitičari smatraju da neće značajno uticti na cenu. Među potencijalnim kupcima spominje se i Hrvatski telekom, kao kompanijska kćer DT

 

Netom pre početka privatizacije Telekoma Slovenija agencija za procenu kreditnog rejtinga Moody's snizila je bonitet slovenskom telekomunikacijskom operatoru s Ba1 na Ba2. Moody's je također pogoršao procenu budućih izgleda rejtinga.

 

Kao razloge za sniženja kreditnog rejtinga Moody's navodi slabu likvidnost kompanije zbog teškoća u slovenskom bankarskom sektoru, isplate previsoke dividende te predviđanja o rastu poslovnih rashoda u 2014., prvenstveno zbog očekivane kupnje frekvencijskog spektra za LTE.

 

Slovenski proračun od privatizacije Telekoma očekuje prihod na razini oko sto milijuna eura. Analitičari smatraju da sniženje kreditnog rejtinga neće značajno uticati na cenu prilikom prodaje većinskog državnog udela u najvećem slovenskom telekomunikacijskom operatoru, ali će kratkoročno uticati na cenu deonica kompanije na Ljubljanskoj berzi, koja je u posljednjoj nedelji pala sa 121 na 115 eura, iako je još uvek više nego pre godinu dana, piše slovenski list Dnevnik.

 

Sniženje kreditnog rejtinga uticalo bi i na kamatne stopa ako bi se Telekom Slovenije odlučio na refinansiranje duga.

 

Moody's u obrazloženju navodi da je Telekom Slovenije jako izložen negativnom utjicaju slovenskog bankarskog sastava jer je snažno izložen prema domaćim bankama.

 

U Telekomu odgovaraju da tvrdnja izloženosti slovenskom bankarskom sustavu nije tačna i da ne zavise o domaćih bankama. Dnevnik navodi da je Telekom Slovenije u domaćim bankama krajem decembra imao ukupno 29 milona eura depozita te da se uglavnom finansira kod banka u inostranstvu.

 

Druga dva argumenta koje navodi Moody's imaju veću težinu. Prvenstveno je reč o visokoj ceni koju će Telekom Slovenije morati platiti za frekvencijski spektar LTE koji će se dodeljivati iduće godine. Za to će Telekom također morati prikupiti dodatne sredstva, a Moody's smatra da će izvor biti domaće banke. To će negativno utiecati na novčani tok kompanije i njenu sposobnost da isplati 300 miliona eura za korporativne obveznice koje dospijevaju 2016. Za to će se Telekom morati dodatno zadužiti, a kamatne stope u slovenskom bankarskom sustavu su znatno više zbog teškoća s kojima se sastav suočava, tumači Moody's.

 

Moody's je kritičan i prema odluci države koja je, suprotno mišljenju Uprave i Nadzornog odbora, kao najveći dioničar isplati dividendu od 78 umjesto prvobitno predloženih 33 milijuna eura. Agencija predviđa da bi se sličan scenario mogao ponovitii iduće godine.

 

Moody's najavljuje i negativne izglede za iduću godinu, pre svega zbog velike izloženosti kompanije slovenskom tržištu. Naime, Telekom u Sloveniji ostvaruje 84 posto dobiti pre oporezivanja, kamata i amortizacije (EBITDA), a zbog slabog financijskog okruženja mogućnosti za poboljšanje poslovanja su ograničene.

 

Lošije poslovanje utječe na buduće izglede, kao i moguća dokapitalizacija kako bi se poboljšala kaptalna adekvatnost te moguće preuzimanje od strane kapitalno slabijeg partnera.

 

Za poboljšanje ocjene Telekom Slovenije morao bi povećati profitabilnost, makroekonomski uvjeti u Sloveniji morali bi se stabilizirati, a uz to bi Telekom morao sniziti svoje obveze na održivu razinu – otprilike dva puta veću od sadašnje EBITDA-e.

 

Jedan od kandidata za preuzimanje Telekoma Slovenije je i Hrvatski telekom. Naime, slovenski mediji kao favorita ističu Deutsche Telekom, koji bi slovenskog operatora kupio preko kompanije kćeri ili Mađarske.