www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

18.02.2014.

 

Na telekomunikacijskom tržištu ništa novo u 2014. osim komercijalizacije LTE mreža , razvoja clouda, jačanje potražnje za pamatnim telefonima i multimedijskim tabletima 3G i 4G koji će biti najprodavaniji

 

 

:: Autor: Dražen Tomić :: Foto: Ratko Mavar

 

Ove godine se na telekomunikacijskom tržištu ne očekuje se nikakve velike promene, osim dodatne komercijalizacije LTE mreža, nastavak razvoja clouda, nove multimedijske usluge i daljnji porast prenosa podataka, uz dodatno jačanje potražnje za pametnim telefonima i multimedijskim tabletima 3G i 4G koji će biti najprodavaniji među svim medijsko-komunikacijskim uređajima uključujući i televizore, moglo se čuti na 4. telekom konferenciji u organizaciji nedeljnika Lider i konsultantske kuće PricewaterhouseCoopersa (PwC) koja je u zagrebačkom hotelu Esplanade kao i svake godine okupila relevantne sudionike tog tržišta.

 

 

„Najveći deo troškova razvoja komunikacijske mreže, njih 80 posto, otpada na građevinske radove. Mere predložene u Strategiji razvoja širokopojasnog interneta trebaju pojednostaviti i olakšati ulaganja u taj sektor. Vrlo važnu ulogu i igra i regulatorno telo, HAKOM“, rekao je Hajdaš Dončić. Smatra da u ovom času najpre treba ubrzati saradnju s lokalnom i regionalnom samoupravom, gde postoje problemi kod dobijanja dozvola

 

„Finansijski rezultati nas ipak ohrabruju. Tri najveća tržišna aktera u 2013. su uložila više od dve milijarde kuna. To dokazuje da je zakonodavni okvir ne samo usklađen s EU-om, nego i poticajan za daljnja ulaganja i nove tehnologije“, napomenuo je ministar.

 

Ova će godina biti vrlo perspektivna za ICT usluge (cloud computing i Big Data analitika ostvarit će visoki dvoznamenkasti rast), no telekom operatori moraju promeniti poslovni i operativni model da bi bili uspešni u tim segmentima gde trenutno nemaju velike prihode.

 

Iznoseći trendove u telekomunikacijama za ovu godinu prema analizi kuće PwC, prihodi telekom operatora u EU do 2020. mogli prosečno padati stopom od 2 posto godišnje, što je problem jer operatori istodobno moraju ulagati u infrastrukturu koja može podržati sve veći rast data prometa.

 

Među ostalim, prihodi telekom sektora u Europi će padati stopom od 2 posto godišnje u periodu do 2020., a rast će internet oglašavanje (14 posto), očekuje se rapidan rast mobilnog oglašavanja.

 

Očekuje se rast prodaje tehnoloških uređaja poput pametnih telefona i tableta od 16, odnosno 23 posto godišnjeg rasta do 2017., a rast će se dogoditi i u segmentu 'nosivih računarskih uređaja' poput pametnih narukvica, satova i naočala.

 

Uz to, M2M (machine-to-machine) tržište ima veliki potencijal, dok će sveukupno, tzv. 'connected life' tržište će biti teško 2,5 bilijuna US$ do 2020.. Pritom je potrebno je graditi novu brzu infrastrukturu poput 4G/LTE koja daje download brzine i do 10 Mbit/s, no u laboratorijima tehnoloških firmi već se razvijaju 5G infrastrukture sposobne za prenos podataka i do 10 Gbit/s, dok će do 2025. širom sveta će do 100 mil. pametnih automobila.

 

Stoga nove prihode očekuju od novih, najčešće multimedijskih i data usluga (društvene mreže, instant messaging-IMS, igre i slično) na koje danas, kako pokazuje analiza PwC-a, prosečni korisnik utroši 75 posto vremena koje 'provede na pametnom telefonu', a preostalih samo 25 posto za tradicionalne usluge razgovora, SMS-a i e-maila. Analitičari PwC-a ističu kako korisnici žele što više komunicirati i sve manje za to plaćati, pa se operatori moraju okretati novim poslovnim modelima kojima će zadržati i korisnike i profitabilnost.