www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

18.02.2014.

 

EU nadgleda preuzimanje E-Plusa u Nemačkoj

 

 

Autor: Dražen Tomić

 

Evropski regulatori imaju tri meseca za proučavanje i donošenje odluka kada je reč o preuzimanju E-Plusa od strane Telefonice u Nemačkoj nakon što su dobili predlog nemačke antimonopolske agencije da oni sami sprovedu istragu i donesu odluku.

 

Jedan od razloga može se naći i u činjenici kako se želi osigurati jednako provođenje evropskih pravila u ovome segmentu na celom području EU-28 država. Konačna odluka očekuje se do 14. jula ove godine.

 

Telefonica je s KPN-om dogovorila kupovinu E-Plusa koji svoje usluge daje pod brendom O-2 i to za 5 milijardi dolara u gotovini što bi im donelo 17,6 posto vlasništva u novonastaloj kompaniji. Telefonica je formalno od Evropske komisije zatražila odluku o spajanju, ali je sledećeg meseca nemački regulator tražio preuzimanje slučaja no to je sada odbijeno.

 

Naime, nemački regulator je upozorio kako bi spajanje imalo velikog uticaja na mobilno tržište, pa se pretpostavljalo da bi odluka bila negativna što bi dalo lošu poruku za celo jedinstveno evropsko tržište, pa se EK odlučio da preuzme celi slučaj. Ne treba pritom zaboraviti kako je EK i njezina tela ponavljaju da je Evropa jedinstveno tržište i u najjače regulisanom telekomunikacijskom sektoru to sad treba i pokazati.