www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

18.02.2014.

 

Neto dobit Hrvatskog Telekoma u 2013-oj pala 15 posto

 

 

Autor: M.M./H

 

Hrvatski Telekom (T-HT) ostvario je prošle godine 1,44 milijarde kuna neto dobiti, što je 15 posto manje nego godinu ranije, te predlaže da se 51,5 posto dobiti isplati kao dividenda, a ostatak iskoristi za reinvestiranje.

 

U 2013. godini T-HT je ostvario prihod od 7,04 milijarde kuna, što je za 6,8 posto manje u odnosu na godinu ranije. Na prihode T-HT-a snažno je utIcala svetska kriza kao i značajne promene regulative zbog usklađenjivanja s EU tokom prošle godine, naročito u pogledu smanjenja roaming i terminacijskih naknada.

 

Pritom je, navodi se u izveštaju , usporio pad prihoda, što se zahvaljuje većim prihodima od negovornih usluga za 2,9 posto, kao i značajnom rastu prihoda u segmentu ICT-a od 25,5 posto. Rast prihoda beleži se i u segmentu usluga mobilnog širokopojasnog prenosa i TV usluga.

 

I u 2013. godini T-HT je zadržao snažnu EBITDA maržu od 42,6 posto, što je u odnosu na godinu ranije manje za 2,1 postotni bod. EBITDA prije izvanrednih stavki iznosi 43,5 posto, što je manje u odnosu na 2012. godinu za 3,1 postotni bod.

 

Kapitalna ulaganja tokom 2013. godine iznosila su 1,43 milijarde kuna i bila su 20,8 posto veća nego u 2012.

 

Iako je rastom ICT-a i negovornih usluga u 2013. godini usporen pad prihoda, nastavljen je pad udela tradicionalnih usluga, a time i profitabilnosti.

 

Prošlu je godinu T-HT završio s više od 1,2 milijuna korisnika u nepokretnoj mreži, 2,3 miliona korisnika u pokretnoj mreži, 628.414 širokopojasnih maloprodajnih pristupnih linija te je pružao televizijske usluge za 390.775 korisnika.

 

„Svetska kriza i značajne regulatorne promene snažno su uticali na rezultat u 2013. godini. Kako bi promenili trend pada poslovnih rezultata i osigurali dugoročnu vrednost za dioničare, planiramo pokrenuti značajnija ulaganja u razvoj kompanije. Intenzivirat ćemo ulaganja u razvoj infrastrukture i podizanje kvalitete usluga T-HT-a te realizaciju potencijalnih prilika za regionalno širenje poslovanja. Kako bi snažnije iskoračili u regiju, uz razmatranje potencijalnih prilika za akvizicije, razmatramo i mogućnosti za iskorak i u ponudi naših usluga i proizvoda na tržištu jugoistočne Europe“, istaknuo je Davor Tomašković, predsjednik Uprave kompanije, u komentaru ostvarenih rezultata.

 

Neto dobit T-HT-a iznosila je lani 1,44 milijarde kuna, što predstavlja pad od 15 posto u odnosu na 2012. godinu.

 

T-HT predlaže da se 736,96 milijuna kuna neto dobiti isplati dioničarima kroz dividendu, što iznosi 9 kuna po dionici. Na taj se način predlaže isplata 51,5 posto ostvarene dobiti dioničarima, dok bi se 48,5 posto dobiti reinvestiralo.

 

Za reinvestiranje je tako predloženo 694 milijuna kuna, za što će se povećati temeljni kapital kompanije.

 

Tomašković je najavio je i pokretanje dodatne interne transformacije kako bi organizacija postala još fleksibilnija i naprednija.