www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

07.03.2014.

 

Uskoro tender: DEUTSCHE TELEKOM ZAINTERESOVAN ZA TELEKOM SLOVENIJE

 

 

Izvor: Reuters, Autor: Srđan Živulović

 

Nemački telekomunikacijski operater Deutsche Telekom zainteresovan je za kupovinu Telekoma Slovenije za koji bi bio spreman izdvojiti 700 miliona eura, navodi nemački poslovni dnevnik Handelsblatt, a prenose u sredu slovenački mediji.

 

Telekom Slovenije jedna je od 15 kompanija koje su prošle godine vlada i parlament postavili na listu državnih preduzeća namenjenih prodaji odnosno privatizaciji, a računa se da će od njene prodaje vlada dobiti najviše. Trenutna cena akcije Telekoma Slovenije na Ljubljanskoj berzi je 130 eura, a računajući na cenu pri preuzimanju koju spominje Handelsblatt mogla bi se popeti do 150 eura.

 

Interes Deutsche Telekoma za veliku investiciju u Sloveniji potvrdili su i izvori bliski slovenačkoj vladi, navode mediji, a interes potiče i to što je Deutsche Telekom već prisutan u susednoj Mađarskoj i Hrvatskoj.

 

Slovenačka vlada zajedno s državnim fondovima KAD i SOD te reosiguravajućim društvom Sava i Zavarovalnicom Triglav prodaje 72,75 posto akcija Telekoma Slovenije, a očekuje se da bi prodaja trebala biti završena najkasnije do kraja ove godine.

 

Uz Deutsche Telekom za istu akviziciju u Sloveniji zanimaju se još i kineski proizvođač telekomunikacijske opreme Huawei, finansijski fondovi Bain i Axos, ali i ruski investitori, navodi Handelsblatt.

 

Savetnik slovenačkoj vladi u postupku prodaje je kompanija Citigroup koja se prodajom telekomunikacijskih kompanija već ima reference iz Rumunije i Srbije.