www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

17.03.2014.

 

Svi mobilni telefoni će se puniti preko istog priključka

 

 

Autor: Antun Jastrić

 

Evropski parlament je u četvrtak na plenarnoj sednici u Strasbourgu izglasao direktivu kojom se traži uvođenje univerzalnog punjača za mobilne telefona u roku od tri godine. Ovaj zakon bi na snagu trebao stupiti 2017. godine, a osim olakšanja života korisnicima, zakon ima i cilj uticati na smanjivanje količine elektronskog otpada.

 

Članice EU do 2016. godine moraju uvesti regulative u nacionalne zakone, nakon čega će proizvođači imati godinu dana da se prebace na novi dizajn priključka. Podsetimo, ovaj proces je započeo pre 5 godina, a već neko vreme većina proizvođača koristi MicroUSB konektor za punjenje uređaja.

 

Zanimljivo će biti videti kako će Apple, koji proizvodi popularne iPhone i iPad uređaje, te koristi svoj specijalni priključak za napajanje, reagovati na ove promene, no ako planiraju i dalje nastaviti prodavati svoje uređaje na tlu EU, morat će se prilagoditi i umesto vlastitog priključka u uređaje ugrađivati standardni MicroUSB priključak, odnosno korisnicima ponuditi adapter na MicroUSB.