www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

17.03.2014.

 

EU roming nestaje 2015.

 

 

Autor: Dražen Tomić

 

Iako se o tome na telekomunikacijskom tržištu već dugo vremena spekuliše i govori se kako je ukidanje roming naknada s jedne strane razumljivo za jedinstveno tržište kao što je ono evropsko ne treba smetnuti s uma da za turističke zemlje, odnosno telekom operatere u njima to je bio jako dobar izvor zarade, bolje rečeno gotovo pa čiste dobiti jer su mrežu zbog svojih lokalnih korisnika ionako morali izgraditi.

 

Ako se donesu nove pravne regulative u ovome telekomunikacijskom segmentu jasno je kako će to biti novi udarac telekom industriji, a to bi se moglo dogoditi već sledeće godine.

 

Prema dostupnim informacijama u finalnoj je fazi izrada nove regulative prema kojoj bi se tokom 2015. godine u potpunosti ukinule naknade za telefoniranje u instranstvu iako je i taj pojam deplasiran, tvrdi izvor iz Bruxsellessa, jer zapravo je reč o korištenju druge mobilne mreže od one „domaće“ dok se korisnik nalazi u nekoj od članica EU.

 

Naravno, ideja je da bi to vredelo samo za članice EU, dok s druge strane s telekom tržišta stižu signali kako je tržište zapravo vrlo rascepkano s više od stotinu telekom operatera na površini koja odgovara SAD-u gdje postoje samo četiri velika telekoma.
Jasno je da će ukidanje rominga kako bi se postigla veća konkurentnost dodatno usporiti ulaganja telekom operatera jer je teško verovati kako će oni što zbog deoničara što zbog samog poslovanja tako nestali prihod moći s jedne strane brzo nadomestiti da bi ulaganja ostala ista, pa je za očekivati usporenje ulaganja koje svakako ne bi bilo dobro.