www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

04.07.2014.

 

TELEKOM: ZAŠTO SMO DIGLI CENU

 

 

Tanjug

Korigovanje cene mesečne pretplate fiksne telefonije sa 516 na 659 dinara sa PDV posledica je tržišnih uslova, rečeno je u Telekomu Srbije

 

 

BEOGRAD - Korigovanje cene mesečne pretplate fiksne telefonije sa 516 na 659 dinara sa PDV posledica je tržišnih uslova koji su se u velikoj meri promenili od poslednje korekcije u 2011. godini, saopšteno je danas Tanjugu u Telekomu Srbije.

 

Pretplata je 2011. povećana na 507 dinara sa PDV-om, što je približno iznosilo oko pet evra, dok usled značajnih promena kursa dinara i rasta cena na malo, to sada iznosi oko 4,45 evra, objašnjavaju u Telekomu.

 

Kažu, takođe, da ukoliko se pogleda okruženje, analiza tržišta telekomunikacija koju je Ratel objavio za 2013. godinu pokazuje da je pretplata u Srbiji među najnižima u regionu.

 

Osim Albanije gde iznosi oko 3,8 evra, u ostalim državama regiona je veća - u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini je oko šest evra, u Makedoniji 7,7 evra, dok je u Hrvatskoj oko 10 evra.

 

Telekom će uvesti i novi način tarifiranja koji podrazumeva zaokruživanje svakog započetog minuta razgovora, što će kako objašnjavaju, korisnicima olakšati pregled i uvid u potrošeni saobraćaj.

 

Kompanija prati svetske trendove u domenu mobilne, ali i fiksne telefonije, te u skladu sa njima konstantno uvodi inovacije i osavremenjuje svoje usluge i infrastrukturu, kažu u Telekomu.

 

Kako ističu, Telekom Srbija je među malim brojem operatora koji su razgovore tarifirali prema impulsnom intervalu i impulsima, a ne po minutu razgovora što je praksa većine svetskih operatora.

 

"Uvođenjem minutnog tarifiranja korisnici će jednostavnije i lakše moći da kontrolišu potrošnju, a celokupna mreža fiksne telefonije, koju čini više od 2,5 miliona domaćinstava, predstavljaće jedinstvenu nacionalnu zonu", objašnjavaju u Telekomu.

 

Na pitanje na šta će sredstva od povećanja cene pretplate biti utrošena, u Telekomu kažu da su planovi vezani za dalje usavršavanje i ulaganje u infrastrukturu i kreiranje paketa usluga prilagođenih potrebama korisnika.

 

Takođe, navode i da korekcija cena nema veze sa najavljenom privatizacijom Telekoma Srbija.

 

"Kompanija posluje po tržišnim uslovima, koji su se značajno promenili u poslednje tri godine, te je bilo neophodno izvršiti ovu korekciju cena", podsećaju u Telekomu.

 

Govoreći o "borbi" sa konkurencijom, s obzirom na liberalizaciju tržišta i činjenicu da drugi operatori nude manju cenu pretplate, u Telekomu smatraju da je otvaranje tržišta telekomunikacija prilika za sve operatore da istraže svoje mogućnosti i izbore se za svoj udeo na njemu.

 

Činjenica da više operatora nudi usluge fiksne telefonije na tržištu Srbije rezultira kvalitetnijom ponudom za krajnje korisnike, a to samo potvrđuju ranija iskustva iz mobilne telefonije, kažu u Telekomu i podsećaju da ne treba izgubiti iz vida činjenicu da njihova mreža pokriva teritoriju cele Srbije.

 

Osim toga, Telekom Srbija ne uslovljava potencijalne korisnike fiksne telefonije da se prethodno pretplate i na drugu uslugu, što je stvar izbora u ovom slučaju, objašnjavaju.

 

Ukoliko žele samo fiksnu telefoniju, imaju pogodnost da im je u pretplatu uračunato 150 besplatnih minuta za pozivanje bilo kog fiksnog telefona u Srbiji.

 

A ukoliko se odluče na neki od BOX paketa, dobijaju i mogućnost neograničenih razgovora ka svim pretplatnicima fiksne telefonije Telekoma Srbija po ceni od nula dinara po minutu razgovora, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

 

"Kvalitet naše fiksne mreže je garantovan našim višedecenijskim iskustvom u pružanju te usluge i reputacijom koju smo izgradili", poručuju iz Telekoma.

 

Na pitanje da li je od uvođenja prenosa broja primetan smanjen broj korisnika usluga fiksne telefonije i za koliko, u Telekomu navode podatke Ratela da je od početka prenosa broja u fiksnoj telefoniji realizovano 8.120 zahteva za promenu operatora.