www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

04.07.2014.

 

SLOVENCI PORUČILI NEMCIMA

'Ne želimo da Telekom Slovenije preuzmete preko Hrvatske'

 

 

Izvor: Reuters , Autor:Srđan Živulović

• Autor: Danijela Jozić

 

'Nemojte preuzimati Telekom Slovenije preko Hrvatske, radije preko matične kompanije u Nemačkoj', tako je lani u novembru četvorici predstavnika Deutsche Telekoma (DT) poručio Matija Sevšek, državni sekretar u kabinetu slovenačke premijerke Alenke Bratušek. 'To nije bilo savetovanje, samo sam im izneo svoje skromno mišljenje', pravda se danas u ljubljanskom listu Finance Matija Sevšek

 

Njegovim priznanjem , kojim se politika u susednoj državi samo još jednom potvrdila izrazito tvrdom kad su u pitanju ulaganja iz Hrvatske, puno je toga jasnije oko aktualnog procesa privatizacije Telekoma Slovenije. Ponudu je, uz ostale konkuretne, nedavno predao i Deutsche Telekom, što je mnoge iznenadilo s obzirom na to da se tokom prošle godine iz pouzdanih izvora moglo čuti da će ponude ići preko Hrvatskog Telekoma (HT). Matija Sevšek bio je iskren u razgovoru za Finance: pojasnio je da su se krajem prošle godine u kabinet premijerke Bratušek najavila trojica predstavnika DT-a te jedan iz HT-a. Tako je Sevšek pojasnio zašto je dao do znanja da je investicija preko Hrvatske nepoželjna: 'Bila bi to takva hajka jer i Mercator sad preuzima Hrvat.' Sevšek tu misli, naravno, na Agrokorovo preuzimanje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, čemu se slovenačka politika godinama opirala. No Ivica Todorić je zaključenjem ugovora o preuzimanju Mercatora krajem prošle nedelje, nakon puno muke, na kraju slomio slovenački otpor.

 

Matija Sevšek pojasnio je i da je sastanak odmah prijavio i antikorupcijskoj komisiji jer takva vrsta razgovora može se svrstati u lobističko delovanje. Sastanak su Nemci zamolili preko slovenačke amabasadorke u Njemačkoj, a zanimalo ih je 'misli li politika ozbiljno' s prodajom Telekoma Slovenije. Inače, otkako su u kabinetu Alenke Bratušek uveravali Nemce da nije dobro da njihova ponuda ide preko Hrvatske, u Sloveniji su se dogodile promene: Vlada je pala, a izbori su 13. jula . Favorit izbora Miro Cerar žestoki je protivnik privatizacije pa verojatno strani ulagači sa zebnjom čekaju ishod izbora. Alenka Bratušek, koja je u međuvremenu izašla iz Pozitivne Slovenije i osnovala svoju stranku, u predizbornom porukom takođe je slala poruke da treba preispitati prodaju Mercatora.

 

Inače, neobvezujuće ponude za Telekom Slovenije, kako pišu Finance, pozivajući se na neslužbene izvore, dali su investicijski fondovi Apax, Bain Capital i Providence te Deutsche Telekom koji se zbog velikih sinergija spominje kao najizgledniji kupac. Finance pišu da bi ukupna transakcija prodaje kompanije mogla dosegnuti i do milijardu eura te da su financijski ulagači u borbi s DT-om kao strateškim investitorom spremni platiti i više od tog iznosa.