www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

16.12.2014.

 

Poziv rođaku u Americi kao lokalni kao projekat Telekoma Srbija i Unified Signala

 

IZVOR: DANAS

 

Beograd -- Američka kompanija Unified Signal i Telekom Srbije rade na projektu telekomunikacionog povezivanja, koji omogućava telefoniranje u SAD po ceni lokalnog poziva.

 

Foto: Freeimages

 

Paris Holt, generalni direktor Unified Signal, američke kompanije koja se bavi pružanjem usluge mobilnim operaterima, boravi u Beogradu, gde je u saradnji sa Telekomom Srbija pokrenuo projekat Go4YU, piše list Danas.

 

Ovo je jedan od najambicioznijih projekata Telekoma koji će konačno "ujediniti" sve naše ljude širom sveta u jedinstvenu socijalno multimedijalnu mrežu GO4YU. Deo "YU" u nazivu mreže odnosi se na činjenicu da će usluga biti dostupna svima sa teritorije bivše SFRJ.

 

"Ovo donosi novu dimenziju komunikacije za sve vaše ljude stavljajući Skajp, Viber i sva ostale platforme koje koriste internet u drugi plan, jer ovde koristite svoj telefon. Uz ovaj servis takođe puštamo multimedijalni sistem sa onlajn prenosom velikog broja TV kanala iz celog regiona i velikim brojem sadržaja namenjenih vašim ljudima. Ono što je možda i najvažnije za korisnike, cene usluga su potpuno prilagođene najširem i najbrojnijem delu vaših korisnika - pre svega mislim na one koji imaju svoje prijatelje i rođake van Srbije", navodi Holt.

 

Prosto rečeno, GO4YU će proširiti mrežu korisnika Telekoma Srbije na ceo svet.

 

Upitan šta ga dovodi u Srbiju, Holt je rekao da su pre godinu dana, u kontaktu sa Telekomom shvatili da Srbija ima veliki potencijal, jer ima brojnu dijasporu u Severnoj Americi, a da se govori o preko milion ljudi.

 

Naš proizvod je, najkraće rečeno, mreža povezanih korisnika.

 

''To je kao da imate 064 broj u Americi sa koga zovete i primate pozive isto kao u Srbiji na bilo kojoj mobilnoj mreži u SAD, odnosno mobilnom SAD broju, zatim kao da imate svoj TV u Americi, skoro isti kao u vašoj kući u Beogradu i na kraju kao da imate svoj novčanik iz Srbije u Americi i obrnuto'', objasnio je Holt.

 

Kako je objasnio, GO4YU je veliki regionalni projekat koji za Telekom ima stratešku dimenziju jer izlazi na svetsko tržište.

 

"Projekat je podeljen u tri faze. Prva faza, koja je gotova i spremna da krajem godine bude puštena na teritoriji SAD, podrazumeva fiksne i mobilne brojeve na svim mobilnim mrežama u SAD i dvosmerni telefonski saobraćaj", naveo je Holt.

 

To, kako precizira, znači da će bilo koji pretplatnik Telekoma sa fiksne ili mobilne mreže moći će direktno da pozove svog rođaka ili prijatelja na njegov broj u Americi i obrnuto, po ceni lokalnog poziva.

 

Na pitanje šta će korisnicima doneti GO4YU „mobilni novčanik“, Holt kaže da će to omogućiti da se mnogo brže, efikasnije i sigurnije završi svaku finansijsku uslugu koju danas koriste kod raznih kompanija (vestern junion, pejpal, viza, masterkard).

 

"GO4YU je objedinio ključne i najbitnije finansijske usluge koje su neophodne vašim korisnicima. Ideja je da svakom GO4YU telefonskom pretplatniku dodelimo MOB NOV koji će biti mala pretplatnikova banka koja mu je dostupna 24 sata. Prva usluga je slanje novca brzinom SMS poruke i po ceni SMS poruke. Kada vam novac dođe recimo od rođaka iz SAD, s obzirom da imate svoju ličnu banku (GO4YU MN), moći ćete da uradite sve što radite u banci: promenu valute, kad god poželite možete da platite bilo koji račun za koji inače odlazite u banku da ga platite, kreirate sami svoj kredit po svojoj meri u skladu sa svojim mogućnostima, platite benzin na pumpi, kupite novine na kiosku, platite taksi... i sve to u realnom vremenu bez zadržavanja, administracije, nervoze", objašnjava Holt.

 

Cena tih usluga će, kako kaže, biti i do 20 puta niža od dosadašnjih i neće više biti plaćanja procenta na neki iznos.

 

"Snaga ovog koncepta je toliko velika da će takozvana mikro-plaćanja i njihova efikasnost promeniti u potpunosti odnos ka gotovini. Ako odete na kafu, možete pozvati vašeg prijatelja u Čikagu, po ceni lokalnog poziva i zatražiti mu da vam plati kafu", navodi Holt.

 

Taj sistem plaćanja će biti, prema njegovim rečima, dostupan već u januaru i februaru, kada će početi implementacija, a već u prvom kvartalu naredne godine očekuju se reakcije korisnika o tome kako su zadovoljni uslugom.