www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

30.12.2014.

 

ZTE: Imamo agresivan poslovni plan za Srbiju

 

Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug

 

BEOGRAD - Potpredsednik za Evropu jedne od tri najveće kineske telekomunikacione kompanije ZTE, Xiao Ming, izjavio je da ta kompanija ima vrlo agresivan poslovni plan za Srbiju i da planira zapošljavanje srpskih inženjera, kao i poslove sa više mobilnih operatera i ministarstava u vladi.

 

"Mi smo jedna od najvećih kineskih kompanija za telekomunikacionu opremu i rešenja. Imamo vrlo agresivan plan za Srbiju. Danas smo pred dvojicom premijera potpisali sporazum o unapređivanju srpske telekomunikacione infrastrukture sa Ministarstvom trgovine i telekomunikacija. To je prvi korak", rekao je Xiao u intervjuu za RTS.

 

Xiao je rekao i da ZTE planira saradnju sa drugim ministarstvima, najpre sa Ministarstvom odbrane, ali i sa kompanijama, "Telekomom Srbija" i drugim operaterima, u nameri da nastavi da doprinosi srpskoj ekonomiji.

 

Na pitanje kako Srbija da privuče više kineskih investitora, Sjao je odgovorio da Kina smatra da je Srbija centar Balkana, koja, ako privlači turiste, trebalo bi da privuče i investitore

 

"Takođe, vidimo pozitivne trendove. Vaša pozicija u regionu se popravlja, vaša vlada ima ambiciozne planove, poput pruge Beograd-Budimpešta, koja će se onda produžiti do Grčke. Kada se to sve sklopi, biće sasvim prirodno da kompanije ovde imaju svoje regionalne centrale i da odavde pokrivaju okolne države", ocenio je Sjao.

 

Xiao je podsetio da ZTI već godinama ima saradnju s Beogradskim univerzitetom, kao i da je preko kineske vlade donirala opremu ta telekonferencije.

 

On je najavio i da će se ova saradnja nastaviti i rekao da se nada da će u nju biti uključen i ZTA univerzitet, kako bi bili organizovani zajednički razvojni programi.

 

Xiao je istakao da se telekomunikacije razvijaju veoma brzo i da ZTE, koji ima MICT strategiju, povezuje one koji razgovaraju telefonima, ali i čoveka s mašinom,s kućnim aparatima, pa i mašine međusobno.

 

Uprkos ovakvom razvoju, Sjao smatra da fiksni operateri u Evropi imaju sve više prednosti, jer je potrebna jaka prenosna mreža koju oni imaju.

 

"Mnogi mobilni operateri neće moći da prežive lako blisku budućnost i vezivaće se za fiksne operatere, to je novi trend", ocenio je on.

 

Xiao je, u ovom kontekstu, rekao i da bi, da je on vlasnik "Telekoma Srbija", stavio za njega višu cenu, jer su, kako je dodao, fiksne linije i mreža koju Telekom ima, velika prednost.

 

Xiao smatra i da će 2020. kineski brendovi mobilnih telefona biti u svetskom vrhu, što pokazuje i primer njegove kompanije.

 

"Pogledajte sajt Svetske organizacije za intelektualnu svojinu i videćete da je ZTE poslednjih godina na prvom mestu po broju prijavljenih patenata. Mi ulažemo ogroman novac u razvoj. A tako rade i druge kineske kompanije. Mi najviše ulažemo u inovacije nismo više samo proizvodnja. Takođe, sedište naše kompanije u Šenženu, a 95 odsto svih telefona na svetu se pravi u tom gradu. A sada smo još postali i lideri u razvoju novih tehnologija", zaključio je Xiao za RTS.