www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

29.01.2015.

 

Cinven i Deutsche Telekom žele Telekom Slovenije

 

Autor/izvor: SEEbiz /

 

LJUBLJANA - Britanski investicioni fond Cinven najozbiljniji je konkurent Deutsche Telekomu na tenderu za privatizaciju Telekoma Slovenije, a obećava da bi se u slučaju da uspe, ponašao kao strateški vlasnik.

 

"Telekom Slovenije ima odličnu infrastrukturu i dobre kadrove i sačuvali bi ga kao samostalnu kompaniju koje bi vodili Slovenci", izjavio je u sredu prilikom posete Ljubljani Thomas Railhac, jedan od vodećih u upravi Cinvena.

 

Dodao je da se taj fond na sličan način ponašao u Francuskoj i Holandijii , gde je preuzimao kablovske i telekom operatere i osnivao nove kompanije, te da bi u Sloveniji i dalje investirao u razvoj fiksne telefonije i mobilne mreže širokog pojasa.

 

Unatoč pritiscima da zaustavi proces privatizacije državnih preduzeća, među kojima je najvredniji Telekom Slovenije, premijer Miro Cerar zadnjih nedelja ponavlja da je privatizacija važna kako bi Slovenija sačuvala verodostojnost na finansijskom tržištu i poverenje investitora, ali da se neće odvijati "bezglavo" i da će najviše izgleda za kupovinu slovenačkih preduzeća imati investitori koji ponude mogućnost razvoja kompanija, ako ponude odgovarajuću cenu.

 

Postupak privatizacije državnih udela u 15 preduzeća i banaka vodi Slovenački državni holding (SDH), a kao najizgledniji konkurent za kupovinu slovenačkog nacionalnog operatera do sada se navodio Deutsche Telekom.

 

Slovenački mediji navode da bi Cinven, britanski privatni investicijski fond osnovan 1977. u Londonu, nakon eventualne kupovine Telekoma Slovenije bio spreman investirati u slovenačko preduzeće 100 miliona eura godišnje, te da bi njegove deonice najpre povukao s berze, a onda nakon temeljitog restrukturiranja deonice tako ojačane kompanije ponovo uvrstio u berzovnu kotaciju.