www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

18.02.2015.

 

U četvrtak nadmetanje za frekvencije za 4G u Srbiji

Autor/izvor: SEEbiz / Beta

 

BEOGRAD - Javno nadmetanje mobilnih operatera za korišćenje novih opsega radio-frekvencija koje omogućavaju uvodjenje četvrte generacije (4G) mobilne telefonije u Srbiji biće održano sutra u Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel).

 

Za korišćenje novih opsega radio-frekvencija za mobilnu telefoniju u Srbiji ponude su podnele sve tri domaće telekomunikacione kompanije koje pružaju usluge mobilne telefonije - Telekom Srbije, Telenor i Vip mobajl (Mobile).

 

Njihove ponude otvorene su 9. februara, nakon čega ih je pregledala Komisije za sprovodjenje postupka javnog nadmetanja.

 

Ratel će izdati najviše tri pojedinačne dovole za korišćenje radio-frekvencija u tom opsegu, na 10 godina, a taj period može da bude produžen za još dve godine.

 

Ta regulatorna agencija je ranije najavila da polovinom maja 2015. očekuje početak uvodjenja tehnologije 4G u Srbiji, koja će, kako je istaknuto, doprineti kvalitetu i širenju usluga.

 

Prema uslovima konkursa raspisanog 26. decembra 2014, minimalnan iznos naknade za izdavanje dozvole je 3,5 miliona evra za svaki pojedinačni radio-frekvencijski blok.