www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

22.05.2015.

 

Slovenački državni holding još nije odlučio o ponudi za kupovinu Telekoma

 

Autor/izvor: SEEbiz

 

LJUBLJANA - Slovenački državni holding (SDH), koji upravlja portfeljom državne imovine i postupcima privatizacije, objavio je u četvrtak da još nije odlučio o prihvaćanju ili odbacivanju ponude britanskog investicijskog fonda Cinven koji je za kupovinu dve trećine deonica Telekoma Slovenije ponudio 130 eura po deonici.

 

Svoju ponudu, za koju tvrdi da je konačna, Cinven je dao u sredu, no SDH je u saopštenju za javnost naveo da pregovore ne smatra zaključenim i da bi odluka o ponudi mogla biti donesena u roku dve nedelje , nakon što se razmotri pristigla dokumentacija Cinvena.

 

Britanski fond, koji je za kupovinu slovenačkog teleoperatera jedini dao obvezujuću ponudu, spreman je 110 eura za deonicu platiti odmah, a ostalo vezati uz ishod tužbi koje se protiv Telekoma Slovenije vode u vezi s njegovim navodno monopolskim položajem na tržištu. Reč je o potencijalnim odštetama od 250 miliona eura, a konačnu cenu Cinven vezuje i zavisno o dividendama koje će slovenački teleoperater podeliti sadašnjim vlasnicima iz prošlogodišnjeg poslovanja.

 

U završnici bi se u donošenje odluke mogla uplesti i vlada premijera Mire Cerara, jer država kao najveći vlasnik kroz vladu koja funkcioniše kao nadzorni odbor može sazvati skupštinu deoničara. Protiv takve mogućnosti već se u sredu izjasnio Karl Erjavec, predsednik koalicijske Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), koji smatra da bi to bilo "najlošije rešenje". Kako tvrde slovenački mediji, na prodaju Telekoma Slovenije, koji je stavljen na listu državnih kompanija namenjenih privatizaciji pre dve godine, u vreme vlade ranije premijerke Alenke Bratušek, pozitivno gleda i stranka sadašnjeg premijera, dok su jako rezervirani Socijalni demokrati (SD), najmanja stranka u vladi, koji su neskloni privatizacijskom procesu.

 

Predsednik njihovog zastupničkog kluba u četvrtak je prodaju nacionalnog teleoperatera pod ponuđenim uslovima nazvao "neprihvatljivom", a opozicijska Udružena ljevica zatražila je da se o tome najkasnije u roku dve nedelje izjasne parlamentarni odbori za gospodarstvo i finansije.

 

Deonice Telekoma Slovenije u četvrtak su na Ljubljanskoj berzi izgubile 0,92 posto vriednosti u odnosu na dan ranije i kotirale na 108 eura.