www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

22.05.2015.

 

Otkazivanje IPO-a Slovak Telekoma

 

Autor/izvor: SEEbiz / iCapital

 

ANALIZA - Deonice Hrvatskog Telekoma trguju se u poređenju sa kompanijama iz svog sektora, među najnižim multiplikatorima.

 

Tako se, uzmemo li u obzir EV/EBITDA, HT trguje na visini od 3,85x (3,63x izuzimajući dividendu), Orange Polska trguje se na 3,7x EV/EBITDA, O2 Czech Republic na 4,4x, Magyar Telekom na 5,1x, Telekom Slovenije na 5,5x, a Telekom Austria na 5,6x.

 

To je korisno znati, posebno uzme li se u obzir navodno otkazivanje IPO ponude Slovak Telekoma. Mediji tvrde da je Deutsche Telekom dao ponudu veću od ciljane cene i Slovačka vlada verojatno će je prihvatiti. Iako ponuda nije otkrivena mediji spekulišu da bi cena deonica u IPO-u mogla biti između 17,7 i 19,5 eura po deonici. Analitičara iCapitala veruju da bi cena mogla biti bliža gonjem delu raspona, što bi dalo valuaciju od 5,2x EV/EBITDA. Poređenja radi, kad bi HT imao takvu valuaciju, njegova cena deonica iznosila bi 206 kuna.

 

Kako je deo fondova i investitora izdvojio kapital za investiciju u Slovak Telekom, otkazivanje IPO-a moglo bi značiti i da će se deo kapitala preliti i u deonice Hrvatskog Telekoma kao jedne od dobrih prilika u telekomunikacijskom sektoru.