Архива вести 2009.

 

децембар 2009.

 

            

 

sre, 30.12. Profit Telekoma Srbije u 2009.godini premašiće 15 milijardi dinara (oko 155 miliona evra), izjavio je generalni direktor te telekomunikacione kompanije Branko Radujko.

On je u intervjuu za Ekonomist magazin koji izlazi sutra, kazao da jeto profit samo iz poslovanja na tržištu Srbije i da je to najboljirezultat otkako Telekom Srbije postoji, uprkos ublaženom rastuprihoda u odnosu na prethodne godine. - detaljnije »
 

 

pет, 14.12. Pogledajte na sajtu www.sindikat-telekoma.rs: Konfederacija slobodnih sindikata održala konferenciju za novinare »

 

pon, 07.12. Telenor, VIP, Kerseyco i Konsing u utrci za fiksnog operatera

Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug

Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) objavila je danas na svom sajtu da su kompanije Telenor, „VIP mobile”, „Kerseyco Trading Limited” sa Kipra i „Konsing Group” otkupile tendersku dokumentacije i na taj način postale potencijalni kandidati za drugog operatora fiksne telefonije.
 

pon, 07.12. Jasna Matić: Očekujem ukidanje poreza na mobilnu telefoniju

Autor/izvor: SEEbiz / Beta

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić izjavila je da očekuje da će dodatni porez na upotrebu mobilne telefonije od 10 odsto biti ukinut u 2010. godini
 


новембар 2009.

 

            

čet, 26.11. Amerikanci i Grci zainteresovani za fiksnu telefoniju

Autor: J. Aleksić

Od 30. novembra do 4. decembra trajaće otkup tenderske dokumentacije za licencu za drugog fiksnog operatora koji je objavljen 20. novembra. Poznato je da SBB neće učestvovati, a u „Telenoru“ se ovim povodom još ne oglašavaju. Kako saznajemo, ovih dana bilo je interesovanja iz Amerike i Grčke.

Već u petak, 4. decembra, biće poznato koliko je kompanija zainteresovano da uđe u trku za licencu, ali ne i koliko su spremne da je plate.

Otvaranje ponuda u kojima će zainteresovani, ako ih bude, navesti koliko za početak nude za licencu biće 12. januara. Nakon toga, dva kandidata s najvećom ponudom ulaze u konačnu trku za licencu na aukciji, gde će početna cena biti maksimalna ponuđena na javnom nadmetanju.
 

sre, 25.11. Uskoro novac od akcija - građanima po 1.600 dinara - detaljnije »

 

sre, 25.11. Ivica Mudrinić: Zbog recesije nema otpuštanja viška radnika u HT-u

Autor/izvor: SEEbiz

Između Uprave Hrvatskog Telekoma te Hrvatskog Sindikata Telekomunikacija i Republičkog sindikata radnika danas je potpisan Sporazum o socijalnom partnerstvu u 2010. godini i Aneks Kolektivnog Ugovora za HT.

Svi su se potpisnici Sporazuma usuglasili da obzirom na izraženu recesiju u društvu , te visoku stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj, tokom 2010. godine u kompaniji Hrvatske telekomunikacije neće biti realizacije programa zbrinjavanja viška radnika, saopšteno je danas iz te kompanije.

Potpisom Aneksa Kolektivnom ugovoru trajanje postojećeg ugovora produžuje se do kraja 2010. godine, čime se zadržava postojeća visina plata i materijalnih prava.

 

sre, 25.11. Crnogorski Telekom potpisao ugovor s Universalom

Crnogorski Telekom potpisao je četverogodišnji ugovor s jednom od najvećih svetskih filmskih kuća, američkom kompanijom Universal.

Iz Telekoma su saopštili da korisnici Extra TV servisa od danas mogu da gledaju nove holivudske filmove, kao i da će imati pristup bogatoj arhivi ranije napravljenih filmova Universala.

Posebna povoljnost je što će se Universal filmovi naći u Extra TV videoteci pre emitovanja na drugim domaćim i stranim kanalima, i to samo nekoliko meseci nakon što budu na repertoaru u u crnogorskim bioskopima, kazali su iz Telekoma.

U produkciji kompanije Universal snimi se godišnje oko 15 filmova, među kojim su i najveći svetski hitovi.
 

uto, 24.11. Dogodine prodaja samo „Galenike“ , kaže u intervjuu za „Blic“ Vladislav Cvetković, v.d. direktora Agencije za privatizaciju.

Treba li očekivati neku od velikih privatizacija u 2010. godini, kao što je „Telekom Srbija“? - Iako dinamiku i model privatizacije tih kompanija određuje Vlada, mislim da u sledećoj godini ne treba očekivati početak privatizacije ni „Telekoma“, ali ni „Jata“, Aerodroma „Nikola Tesla“, EPS-a.  - detaljnije »

 

uto, 24.11. Top 300: NIS najveći, Telekom Srbija a.d. najuspešniji - detaljnije »

 

uto, 24.11. TELFOR 2009. od 24. do 26. novembra u Centru "Sava"

Ovogodišnji, 17. telekomunikacioni forum TELFOR 2009, na kojem se okupljaju domaći i inostrani stručnjaci koji rade u oblasti telekomunikacija i informacionih tehnologija, biće održan u Centru "Sava", od 24. do 26. novembra, najavili su danas organizatori Organizatori TELFOR 2009. su Društvo za telekomunikacije, Elektrotehnički fakultet u Beogradu, "Telekom Srbija", JP PTT saobraćaja "Srbija", "IEEE Serbia and Montenegro ComSoc Ćapter" i "IEEE Serbia and Montenegro Section".

 

pet, 20.11. Protest četiri hrvatska sindikata zbog predloženih izmena Zakona o radu

– Beta –

ZAGREB - Više stotina predstavnika četiri hrvatska sindikata protestovalo je danas u Zagrebu nezadovoljno izmenama Zakona o radu koje je predložila vlada.

Lideri Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Udruge radničkih sindikata ocenili su na protestu da je vladin predlog izmena Zakona o radu napravljen pod snažnim interesnim uticajem lobija poslodavaca.

Oni smatraju da su predložene izmene Zakona o radu, čija je promena neophodna zbog uskladjivanja sa zakonodavstvom Evropske unije, neprihvatljive, jer se njima smanjuju stečena radnička prava i ne rešavaju problemi rada na odredjeno vreme.

Pismo predsedniku Hrvatskog sabora danas je uputio i glavni sekretar Evropske konfederacije sindikata Džon Monks, koji, prema saopštenju Saveza samostalnih sindikata, navodi da proces uskladjivanja radnog zakonodavstva ne zahteva smanjivanje stečenih prava radnika, već suprotno.

Ugovor na neodredjeno vreme osnovni je oblik zapošljavanja u EU, dok se ugovor na odredjeno koristi samo kao izuzetak, naglašava Monk u pismu.

 

čet, 19.11. Kandidat mora da ima milion pretplatnika

Poziv za javno nadmetanje biće objavljen sutra u „Fajnenšel tajmsu“ i „Politici“, a u ponedeljak u „Službenom glasniku“, izjavila resorna ministarka Jasna Matić - detaljnije »

 

čet, 19.11. RWE razmatra investiranje u Srbiju, a u saopštenju Nemačkog ministarstva privrede navedeno da osim doprinosa srpskoj energetskoj privredi imaće uticaj na razvoj infrastrukture i telekomunikacija - detaljnije »

 

pon, 16.11. Priča iz Kruševca o otpremninama, odlasku na biro - Ostali bez posla, u penziju ne mogu

- Bez posla sam već tri godine. Upisao sam se za otpremninu, naplatio oko 50 odsto sume kroz robu i otišao na biro. Tamo sam godinu dana primao neku crkavicu. Za penziju nemam dovoljno radnog staža, pa moram da čekam da napunim 64 godine, a za to mi treba još sedam meseci. Više od godinu dana nisam uopšte bio zdravstveno osiguran. Sada sam osiguran preko žene, koja je penzionerka. Živimo od njene penzije i nešto malo poljoprivrede - priča Radomir Milovanović. - detaljnije »

 

pon, 16.11. Preminuo patrijarh Pavle - detaljnije »

 

pet, 06.11. Crnogorski Telekom: Prihod pao 11%, dobit 12%

Autor/izvor: Mina-business

- Crnogorski Telekom ostvario je u trećem kvartalu ove godine nešto iznad 35 miliona EUR prihoda, što je 11 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz kompanije.

Iz kompanije su kazali da je taj pad uslovljen nešto nižim prihodima u fiksnoj telefoniji i opadajućim trendom u mobilnoj.

Prihodi Telekoma u fiksnoj telefoniji opali su tri odsto u trećem kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, što je, kako su objasnili iz kompanije, uglavnom uslovljeno smanjenjem međunarodnog saobraćaja, kao i činjenicom da se u svakodnevnoj komunikacijji sve više koriste mobilni umesto fiksnih telefona.

- Tržište broadband usluga i dalje pokazuje rastući trend. Baza ADSL korisnika je porasla 69 odsto, dok je broj Extra TV korisnika udvostručen u trećem kvartalu, navodi se u saopštenju.

U istom periodu, prihodi od interneta i IP televizije porasli su 25 odsto.
 

pon, 02.11. Hrvatski telekom: Neto dobit smanjena 7,5%, prihod pao 1,7% - detaljnije »


oктобар 2009.

 

            

pet, 30.10. Prenosimo sa sajta www.sindikat-telekoma.rs:

Синдикат Телекома „Србија“ сматра да постоји више опција од понуђених у датом тексту.

Захтевамо отварање социјалног дијалога на време, пре доношења било какве стратешке одлуке државе важне за даљу судбину „Телекома Србија“ и будућност запослених.

Без до сада уобичајеног односа државе према представницима запослених: ПОЛИТИКЕ СВРШЕНОГ ЧИНА.

Преносимо текст из листа НИН »

 

pon, 26.10. Povećan iznos neoporezivih uplata doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove na 3.528 dinara.Da li se i nama uplaćuje novi korigovan iznos?

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, maksimalna neoporeziva uplata u dobrovoljne penzijske fondove povećana je na 3.528 dinara. Dosadašnja gornja granica za neoporezivanje uplata doprinosa iznosila je 3.303 dinara.

Od 1. februara poslodavci mogu da povećaju iznos doprinosa koje uplaćuju za svoje zaposlene, oslobođeni od plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, do sume od 3.528 dinara. Uplate koje poslodavac vrši putem administrativne zabrane, obustavom i plaćanjem iz zarade zaposlenog, takođe su oslobođene plaćanja poreza.

Članovi dobrovoljnog penzijskog fonda mogu iskorisitti poreske olakšice po oba navedena osnova.

 

uto, 20.10. Intervju gen. dir. Telekoma Srbija a.d. Branka Radujka dnevnom listu Blic: Konkurenciju jedva čekam/o

Prenosimo iz teksta deo sa pitanjem : Kako „Telekom“ trenutno posluje?

- Mogu da kažem da je već sada izvesno da će 2009. godina biti izuzetno uspešna. Uprkos neprofitabilnosti fiksne telefonije, efektima globalne krize i ogromnim kreditnim obavezama, kompanija beleži rast prihoda od oko sedam odsto, a profita oko 18 odsto. Smanjeni su troškovi poslovanja, značajno je smanjena zaduženost i u tom smislu imamo veoma povoljan trend. Kada je u pitanju naše poslovanje u drugim zemljama, beležimo takođe izuzetno dobre rezultate.

Detaljnije »
 

čet, 14.10. Jasna Matić: Novi fiksni operater donosi i bolju uslugu ali i mogućnost Telekomu da se modernizuje, a samim tim i poveća svoju vrednost - detaljnije »
 

čet, 08.10. Humanost na delu!

Telekom Srbija i Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi „Telekom Srbija“ su u petak, 02. oktobra 2009, uspešno realizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi na Trgu Republike. Tokom akcije krv je dalo ukupno 97 dobrovoljnih davalaca, kako na Trgu Republike, tako i Zavodu za transfuziju krvi. U okviru Udruženja, u petak je osnovan i Klub donatora organa Telekoma Srbija. - detaljnije »

 

uto, 06.10.

Železnička infrastruktura Crne Gore i Telekom Srbije počeli s postavljanjem optičkog i energetskog kabla

Autor/izvor: Mina-business

Železnička infrastruktura Crne Gore i Telekom Srbije juče su počeli radove na realizaciji projekta, postavljanja optičkog i energetskog kabla, vrednosti preko deset miliona EUR

Projekat se realizuje zajedničkim ulaganjem, a završetak radova je planiran za šest meseci.

- Realizacijom projekta postavljanja optičkog i energetskog kabla, Železnička infrastruktura će postati vlasnik celokupnog energetskog kabla, kao i vlasnik 72 vlakna, odnosno 50 odsto optičkog kabla, kaže se u saopštenju Železničke infrastrukture Crne Gore.

Ističe se da će benefiti realizacije projekta biti višestruki. Postavljanjem enegretskog kabla, stvoriće se neophodni preduslovi za planiranu realizaciju značajnog projekta video nadzora duž pruge od Bara do Vrbnice.

"Na taj način imaćemo jedan od najsavremenijih sistema nadzora pruge koji će značajno doprineti modernizovati Železničku infrastrukturu ali i podizanju stepena sigurnosti i bezbednosti", kaže se u saopštenju.

 


септембар 2009.

 

       

sre, 30.09.

Pregled 100 najboljih kompanija u Istočnoj Evropi , na listi i Telekom Srbija a.d. na 29 mestu , HT na 30-om , Telekom Slovenije na 78 i tako dalje - detaljnije »
 

uto, 29.09.

RS dobila spor protiv Raiffeisen Investmenta

Autor/izvor: SEEbiz / SRNA

Republika Srpska dobila je spor pred Arbitražnim sudom u Crihu koji je protiv nje pokrenuo Raiffeisen Investment AG Beč u februaru 2008. godine, potražujući više od dva miliona dolara na ime neplaćene naknade za pružene konsultantske usluge u procesu privatizacije Telekoma Srpske, potvrđeno je u Ministarstvu finansija RS.

"Presudom Arbitražnog suda od 24. septembra u celini je odbijen tužbeni zahtev Raiffeisen Investment, čime je potvrđeno da je RS savesno i u skladu sa propisima izvršavala svoje obaveze u vezi s angažmanom kod privatizacije Telekoma Srpske rekao je advokat Stevan Dimitrijević, koji je, između ostalih, zastupao Srpsku i druge tužene u ovom sporu.
 

uto, 22.09.

PTT strahuje od deobnog bilansa sa Telekomom Srbija a.d.

Deobni bilans između JP „PTT Srbija“ i „Telekoma Srbija a.d.“ koji se očekuje uskoro zbog podele besplatnih akcija Telekoma Srbija a.d. biće predmet teških pregovora ova dva preduzeća. JP PTT Srbija sprema niz zahteva za Vladu Srbije kako bi zaštitila svoje interese uoči očekivanog prenosa vlasništva na 80 odsto akcija Telekoma Srbija a.d. sa ovog preduzeća na državu. Drugi, verovatno najsporniji zahtev PTT-a biće da kablovska kanalizacija ( sistem podzemnog razvoda kablova), oko koje su se ova dva preduzeća već više puta sporila , ostane državna (dakle PTT-ova),  jer se radi, kako tvrde u pošti, o strateškom resursu koji ne bi trebalo da završi u rukama privatnog vlasnika. I u PTT-u su svesni da bi novi većinski vlasnik Telekoma Srbija a.d. teško pristao na ovakve cene zakupa, (tako za 6.000 kvadrata u zgradi Glavne Pošte u Takovskoj ulici u Beogradu Telekom Srbija a.d., plaća 20 evra po kvadratu (oko 120.000 evra mesečno), dok je tržišna cena najekskluzivnijeg poslovnog prostora u Beogradu za 25 odsto niža (oko 15 evra po kavadaratu) što bi ovu kompaniju ubrzo dovelo u dubiozu. Zbog svega ovoga, očekuju se pregogori dva preduzeća potraju, a konačnu reč daće Vlada Srbije. - detaljnije »
 

čet, 17.09.

Prihodi tržišta telekomunikacija u 2008. premašili 1,6 milijardi evra

Do kraja godine tender za novog operatera

Broj pretplatnika u fiksnoj telefoniji premašio je tri miliona, a do sada je digitalizovano 95,52 odsto mreže. Značajniji rast broja korisnika registrovan je u mobilnoj telefoniji (sa 8,45 na 9,61 miliona) gde su ukupni prihodi operatera bili 986 miliona evra. Veliki skok prihoda primetan je u oblasti Internet usluga (sa 4,7 milijardi dinara u 2007. na 8,76 milijardi dinara u prošloj godini) gde je primetan i dramatičan rast u pogledu broja korisnika Interneta (sa 1,2 na 1,6 miliona). Došlo je do izuzetno velikog pada broja korisnika dajal ap konekcije (sa 693.000 na 397.000), kao i značajnog skoka upotrebe ADSL (sa 132.000 na 268.000) i 3G mreže (sa 257.000 na 738.000). Broj pretplatnika kablovske televizije povećan je sa 671.000 na 922.000. Osnovna korpa telekomunikacionih usluga (fiksni telefon, pripejd mobilni telefon i TV pretplata) u 2008. vredela 1.630,8 dinara (1.476,5 u 2007.) dok je proširena korpa (fiksni telefon, postpejd mobilni telefon, TV pretplata, ADSL i kablovska televizija) iznosila 4.408,96 dinara (4.015 dinara u 2007. godini). - detaljnije »
 

pet, 11.09.

Šest srpskih kompanija među 500 najvećih u regionu

Prihodi Telekoma Srbija a.d. uključeni u konsolidovani račun PTT-a

Izvor: Beta

Na listi 500 najuspešnijih kompanija u centralnoj Evropi na osnovu prihoda u 2008. godini našlo se šest srpskih kompanija, objavila je revizorska kuća "Dilojt" (Deloitte).

Naftna industrija Srbije (NIS) je sa prihodom od 3,7 milijardi evra rangirana na 28. mesto, Elektroprivreda Srbije (EPS) je na 96. mestu, a na listi su još i "Delta maksi" na 101. mestu, PTT Srbija na 125, "Ju-Es stil" (US Steel) na 183. mestu i "Srbijagas" na 287. mestu.

Iste kompanije iz Srbije bile su uključene i na prethodnu rang-listu, samo što je Telekom ranije bio posebno rangiran, a sada su njegovi prihodi uključeni u konsolidovani račun PTT-a.

 

uto, 08.09. Promocija “Probaj IPTV” produžena do kraja godine - detaljnije »

 

uto, 08.09. T-Mobile udružuje se sa France Telecom i za korak je ispred Vodafone Group i Telefonice - detaljnije »

 

pon, 07.09. Intervju: gen. dir Telekoma Srbija a.d Branka Radujka Blicu : ne očekujem brzu prodaju „Telekoma“ - detaljnije »

 

čet, 03.09. Profit Telekoma Srbija a.d. veći za čak 26 odsto u prvih šest meseci 2009.

Akcionarsko društvo Telekom Srbija za prvih šest meseci ove godine, ostvarilo je 10,2 milijarde dinara neto dobiti što predstavlja rast od čak 26,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U prvoj polovini ove godine, mt:s je ostvario neto dobit od 9,2 milijarde, što predstavlja rast od 34.5 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2008, dok su poslovni prihodi takodje porasli za 2,5 odsto i iznose 21,7 milijardi dinara.

Broj korisnika Open ADSL Click Telekoma Srbija udvostručen je i iznosi 216.000 u odnosu na 107.000 iz istog perioda prošle godine. Ukupan broj ADSL korisnika u Srbiji, uključujući i druge internet provajdere, iznosi 326.450.

Za samo nekoliko meseci od puštanja u rad televizije nove generacije Telekoma Srbija, Open IPTV je stekla značajan broj korisnika - 11.470. - detaljnije »

 


август 2009.

 
   

čet, 27.08. KINEZI IZRAZILI ŽELJU DA PRIVATIZUJU NAŠEG OPERATERA

Tokom posete predsednika Borisa Tadića Narodnoj Republici Kini, u srpskoj delegaciji bio je i generalni direktor „Telekoma Srbija“ Branko Radujko, a predstavnici kineske vlade izrazili su želju da privatizuju ovo državno preduzeće. Predsednik Tadić je, kako saznajemo, Kinezima saopštio da privatizacija „Telekoma“ zasada nije na vidiku - detaljnije »

 

pon, 24.08. Srbija u grupi zemalja sa najsporijim protokom Interneta, minimalni uslovi za privatne korisnike 4 megabita u sekundi - izjavila resorna ministarka Jasna Matić detaljnije »

 

čet, 20.08. MTS povećao prodaju mobilnih telefona za 40 odsto

Mobilna telefonija Srbije povećala je za 40 odsto prodaju mobilnih telefona uz tarfine pakete u junu i julu ove godine, izjavio je direktor za komercijalne poslove Telekoma Srbije Vladimir Lučić.

On je prilikom predstavljanja prvog mobilnog telefona sa providnom tastaturom u Srbiji "el-dži kristal" (LG) kazao da je prodaja paketa sa mobilnim telefonima u drugom tromesečju ove godine bila dobra, što pokazuje da su ljudi opustili od pritiska krize.

Mobilna telefonija Srbije, najavio je Lučić, od sutra će kao prva na Balkanu početi da prodaje novi model mobilnog telefona "LG GD900 kristal", koji ima providnu tastaturu.

 

sre, 19.08. NIS povećao broj akcija 20 puta , nakon povećanja broja akcija, jedna akcija NIS-a sada bi vredela oko 4,18 evra – detaljnije »

 

pet, 14.08. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo pokrenulo je 3. avgusta javnu raspravu radi pribavljanja mišljenja stručne i šire javnosti o nacrtu Strategije i Akcionog plana razvoj širokopojasnog pristupa u Republici Srbiji do 2012. godine.

19. avgust 2009. godine Okrugli sto – Beograd

31. avgust 2009. godine .Kraj javne rasprave, izrada konačne verzije teksta i slanje predloga u proceduru usvajanja na sednici Vlade Srbije.

Pročitajte kompletan tekst strategije »

 

pet, 14.08. Slovenci i Austrijanci kupuju najlikvidnije srpske akcije – detaljnije »

 

čet, 13.08. U Frans Telekomu 20 samoubistava u poslednjih 18 meseci – detaljnije »

 

pon, 07.08. Nebojša Ćirić: Do kraja godine podela besplatnih akcija NIS-a, a kroz izmene i dopune Zakona o pravu na besplatne akcije i pre sprovedene privatizacije akcije ostalih preduzeća ( Telekom, EPS, Aerodrom, Galenika i Jat Airwaysa) – detaljnije »
 

čet, 07.08. Jeftiniji razgovori od fiksnih ka mobilnim od septembra

Telekom Srbija najavio da će u septembru uvesti nove pakete fiksne telefonije, koji će omogućiti jeftinije pozive ka mobilnim telefonima i besplatne razgovore u fiksnoj mreži noću i vikendom.

Kako je rečeno paket "slobodno vreme" omogućiće korisnicima da besplatno razgovaraju u mreži fiksne telefonije od 22.00 do 8.00 i tokom vikenda, a mesečna pretplata će biti najviše 100 dinara.

Paket "pozivi ka mobilnim" omogućiće korisnicima da pozivaju brojeve mobilnih telefona sa fiksnog telefona u bilo koje vreme po najjeftinijoj tarifi cenovnika Telekoma za pozive ka mobilnim mrežama, a pretplata neće biti viša od 400 dinara mesečno.

 

            pon, 03.08. U Srbiji povećan broj korisnika fiksne, mobilne, interneta i kablovske televizije – detaljnije »

 

            pon, 03.08. Kasne besplatne akcije NIS-a – detaljnije »

 


јул 2009.

 

  
            pet, 10.07. SINDIKATI ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU NAJAVILI BLOKADU RADA DRŽAVE - Branićemo plate po svaku cenu detaljnije »

            čet, 09.07. Podela besplatnih akcija NIS-a u avgustu ove godine, od planiranih 270 evra samo 96 evra – detaljnije »

 

            čet, 09.07. Telekom Srbija: U dve godine od Telekoma Srpske zarada 60 miliona evra – više o tome – detaljnije »

 

            čet, 09.07. Cisco očekuje peterostruko povećanje IP prometa do 2013 – detaljnije »

 

            sre, 01.07. Vasić: Naplaćeno 98,2 odsto planiranih poreza – detaljnije »

 

            sre, 01.07. Konfederacija slobodnih sindikata najavljuje generalni štrajk – detaljnije »

 

            sre, 01.07. Mobilna telefonija: Od danas SMS u roamingu unutar EU smanjen sa 28 na 11 evro centi – detaljnije »

 


јун 2009.

 

            uto, 30.06. FT: Vodafone razmatra preuzimanje britanskog T-Mobilea
Autor/izvor: SEEbiz
LONDON - Najveća svetska kompanija za mobilnu telefoniju po dobiti Vodafone razmatra mogućnost slanja ponude za britanski ogranak Deutsche Telekoma, objavio je u ponedeljak Financial Times.
Vodafone će takođe razmotriti opciju udruživanja s T-Mobile UK-om, izvestio je uticajni londonski dnevnik.
Ukoliko se takav sporazum sklopi, Vodafone će kontrolisati 40 posto britanskog tržišta mobilne telefonije, što će ga učiniti brojem jedan u toj regiji. Međutim, transakciju bi mogla blokirati agencija za zaštitu tržišne utakmice.

 

            sre, 24.06. Policajci prete: Razbolećemo se za Univerzijadu – detaljnije »

 

            sre, 24.06. Ministrima sve vladine tajne stižu na nove mobilne telefone – HTC Touch HD – detaljnije »

 

            pon, 22.06. U novom Upravnom odboru Asocijacije medija i gen. dir. Telekoma Srbija a.d.

            Glavni urednik dnevnog lista „Blic” Veselin Simonović novi je predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija, odlučila je skupština te asocijacije koja okuplja vodeće medije u Srbiji.

            U saopštenju se navodi da je skupština izabrala i novi Upravni odbor i imenovala Zorana Papića za izvršnog direktora Asocijacije medija.

            Članovi Upravnog odbora Asocijacije medija su generalna direktorka kompanije „Politika novine i magazini” Mira Glišić-Simić, generalna direktorka „Ekonomist medija grupa” Biljana Stepanović, direktor i glavni urednik kompanije „Novosti” Manojlo Vukotić, generalni direktor „Telekoma” Branko Radujko i predsednik „Kolor pres grupa” Robert Čoban.

            U Upravnom odboru Asocijacije medija su i generalni direktor novosadskog „Dnevnika” Dušan Vlaović, glavni urednik „Blica” Veselin Simonović, glavni urednik nedeljnika „Vreme” Dragoljub Žarković i direktor „Alijans internešenel medija” Branislav Novčić.

            Najavljeno je da će Upravni odbor Asocijacije medija na prvoj narednoj sednici razmatrati probleme sa kojima se mediji suočavaju u ekonomskoj krizi.

            pon, 22.06. Izveštaji o poslovanju Telekoma Srbija a.d. od 2005 – 2008 koji su verifikovani kod Agencije za privredne registre , gde treba obratiti pažnju na stavke prihod, rashod i dobit – detaljnije »

            pon, 22.06. Deutsche Telekom preuzima još 5 posto OTE-a – detaljnije »

            pet, 19.06. Preuzeto sa www.sindikat-telekoma.rs:

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ

 

Одржана је конференција за новинаре репрезентативних синдиката са почетком у 12,00 часова у Танјуговом press centru на следеће теме:

1. Престанак системског урушавања ,,Телеком Србија“а.д. и на тај начин вршења припреме за приватизацију противно интересу компаније, запослених и државе;

2. Поштовање и спровођење Колективног уговора ,,Телеком Србија“а.д. и Споразума пословодства са репрезентативним синдикатима;

3. Дефинисање ,,Телеком Србија“а.д. као компаније која има статус и третман акционарског друштва, што и јесте, а не јавног предузећа.

На конференцији су говорили председник Синдиката Телекома „Србија“ Мирослав Јоксимовић, председник Јединственог Синдиката Телекома Србије Славољуб Кандић и председник Конфедерације слободних синдиката Ивица Цветановић.

Погледајте фотографије »

Погледајте видео запис:

- Уводни део (wmv, 11.6MB) »

- Излагање Мирослава Јоксимовића (wmv, 131.4MB) »

  преко YouTube сервиса: први део », други део » и трећи део »

- Излагање Ивице Цветановића (wmv, 24.8MB) »

            pet, 19.06. Telekomova IT podrška za Univerzijadu – detaljnije »

            čet, 18.06.

            Petak 19. jun 12.00 časova

KONFERENCIJA ZA NOVINARE SINDIKATA TELEKOMA „SRBIJA I JEDINSTVENOG SINDIKATA TELEKOMA SRBIJE

Teme : O KOLEKTIVNOM UGOVORU I O STATUSU TOG PREDUZEĆA

 

            pet, 12.06. Nadležni organi STS i JSTS doneli odluku o formiranju zajedničkog štrajkačkog odbora i početku sprovođenja štrajkačkih aktivnosti. Zahtevi prosleđeni Predsedniku Vlade RS, Predsedniku UO Telekoma i generalnom direktoru Telekoma Srbija a.d. . Takođe pozvani i Konfederacija slobodnih sindikata i sindikati u Telekomu da se pridruže i podrže predstojeće aktivnosti – pročitajte tekst »

            pet, 12.06. Cvetković: Tražićemo povećanje deficita , sobzirom da nije uplaćena dobit javnih preduzeća

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će Vlada u razgovorima sa misijom MMF zatražiti saglasnost za povećenje budžetskog deficita. On je naglasio da Vlada nastoji da do kraja godine planirane troškove uklopi sa budžetskim prihodima.

Budžet je ostao uskraćen za 40 odsto sopstvenih prihoda državnih institucija, a nije uplaćena ni dobit javnih preduzeća - objasnio je Cvetković u intervjuu „Ekonomist magazinu”.
 

            pet, 05.06. Komparacija kompanija gde se može uporediti , koliki procenat od prihoda kompanija pripada zaposlenima.
 

  ŽTP PTT EPS i zavisna priv. društva Telekom Srbija a.d.
Prihod za 2007. godinu Po konsolidovanom bilansu uspeha
(u hiljadama din)
24.487.424.000.
( u hiljadama din)
21.630.967.000
( u hiljadama din)
133.871.122.000
( u hiljadama din)
73.895.511.000
Troškovi zarada naknada zarada i ostali lični rashodi
( u hiljadama din)
11.737.768.000
( u hiljadama din)
10.087.831.000
( u hiljadama din)
31.546.385.000
( u hiljadama din)
11.590.729.000
Broj zaposlenih na dan 31.12.2007. 22.009 15.329 35.609 9.973
Učešće procenta troškova personala u prihodu za 2007. 47,93 % 46,63 % 23,56 % 15,68 %

 

            čet, 04.06. Novo na sajtu www.sindikat-telekoma.rs: Pogledajte

- Dopis reprezentativnih sindikata predsedniku Republike Srbije i premijeru 29.5. »

- OBAVEŠTENJE reprezentativnih sindikata 4.6. »

- Tekst AROGANCIJA VRHA VLASTI NA DELU od 4.6. »

 


мај 2009.

 

            čet, 28.05. Telekom Srbija izmirio prispele obaveze – detaljnije »

 

            sre, 27.05. Održana konferencija „ Internet ekonomija“ gde je aktivno učestvovao i Telekom Srbija a.d. .Pogledajte i prezentaciju (4Mb, pdf) » i Video zapis sa održane konferencije »

 

            pet, 22.05. CDMA: U utrci ostali Telekom Srbija, KDS, Digi Sat i Media works – detaljnije »

 

            pet, 22.05. M:tel: Smene u Upravi zbog finansijskih problema – detaljnije »

 

            pet, 22.05. Razgovarajte sa najbližima po povoljnijim cenama ako ste korisnik Click ADSL paketa – detaljnije »

 

            sre, 13.05. U Telekomu Srpske isplata i dividende za prvo tromesečje 2009. godine i počinje 15. maja  – detaljnije »

 

            čet, 07.05. Druženje mt:s korisnika i Novaka Đokovića na ”Serbia Open 2009 powered by Telekom Srbija” – detaljnije »

 

 

 

            čet, 07.05. Bežični Internet u ruralnim sredinama u Makedoniji – detaljnije »

 

            čet, 07.05. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji 40,8 odsto domaćinstava, 33,2 odsto koristi internet priključak, a broj korisnika globalne informatičke mreže u prošloj godini povećan je za oko 300.000 – detaljnije »

 

            sre, 06.05. Izjava Dragora Hibera Predsednika UO Telekoma Srbija a.d. »

 

            sre, 06.05. Telekom Srbija: Dobit prepolovljena u 2008. zbog značajnog slabljenja dinara prema evru i otplate zajma za Telekom Srpske – detaljnije »

 

            sre, 06.05. 3G: m:tel potpisao ugovore sa Nokia Siemensom i Huaweijem – detaljnije »

 

            sre, 06.05. 1. januara 2010. spajaju se T-Com i T-Mobile u Hrvatskom Telekomu, a Telekom Srbija je je tu konvergenciju fiksne i mobilne ranije završio – detaljnije »

 

            sre, 06.05. Telekom i "Lanus"poklonili računare užičkim školama – detaljnije »

 

            sre, 06.05. Prenosimo sa www.sindikat-telekoma.rs: Pogledajte Saopštenje reprezentativnih sindikata »

 

            pon, 04.05. Prenosimo sa www.sindikat-telekoma.rs:

СТС УПУТИО ДОПИС ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ПРЕМИЈЕРУ И НАДЛЕЖНИМ МИНИСТАРСТВИМА

 

Синдикат Телекомa „Србија“ је дана 01.04.2009. године упутио допис председнику Републике Србије, председнику Владе Републике Србије и надлежним министарствима у вези ситуације у „Телеком Србија“, а како нисмо добили одговор, поновили смо овај допис са незнатним допунама, који смо доставили на знање и председницима Управних одбора и генералним директорима ЈП ПТТ саобраћаја „Србија“ и „Телекома Србија“а.д.. Овај допис смо послали као реакцију на непоштовање Буџета за 2009. годину који је одобрила Влада и усвојио Управни одбор Предузећа, а који је у складу са Споразумом са репрезентативним синдикатима о материјалном положају запослених у 2009. години и непоштовање одлуке Владе Републике Србије да ће се мере за превазилажење кризе примењивати само на предузећа која су 100% у власништву државе. О даљим активностима и корацима које ће предузети Синдикат Телекомa „Србија“ ће донети одлуку на седници Извршног одбора која ће се одржати 05.05.2009. године.

Можете погледати текст дописа »

 

 

            pon, 04.05. Profit Crnogorskog telekoma 10,5 miliona evra –  detaljnije »

 

            pon, 04.05. Telekom i Huavej dali računarsku opremu školi u Zaječaru –  detaljnije »

 

            pon, 04.05. Telekom Srbija: Osveženje 066 ponude –  detaljnije »

 


април 2009.

 

            uto, 07.04. Telekom Slovenije u martu uzeo 250 miliona eura kredita –  detaljnije »

 

            sre, 01.04. RATEL nudi dve licence za bežičnu fiksnu telefoniju –  detaljnije »

 


март 2009.

 


 

            uto, 31.03. Telekom Srbije učestvovao u akciji "Spašavanja planete" –  detaljnije »

 

            uto, 31.03. Telekom Slovenije kupio makedonski Kosmofon , koji je do sada bio u vlasništvu OTE-a –  detaljnije »

 

            uto, 31.03. Portugal Telecom udvostručio dobit u četvrtom kvartalu 2008. ali sa ukupnim dugom od 5,57 milijardi eura –  detaljnije »

 

            uto, 31.03. Prvi donatorski skup – Solidarnost na delu! –  detaljnije »

 

            uto, 31.03.M:TEL doprineo povećanju penetracije širokopojsnog pristupa internetu u Crnoj Gori –  detaljnije »

 

            sre, 25.03. Akcionarima Telekoma Srpske 113 miliona KM –  detaljnije »

 

            sre, 25.03. Telekom Srbija a.d. planira da u 2009. udvostruči profit i to na 17,2 milijarde dinara –  detaljnije »

 

            sre, 25.03. Na osnovu podataka sa interneta i nezvaničnih finansijskih izveštaja telekomunikacionih kompanija u našem okruženju o njihovom poslovanju u 2008. godini, evo malog pregleda –  detaljnije »

 

            uto, 17.03. Tenderi za CDMA i drugog fiksnog operatera u Srbiji –  detaljnije »

 

            uto, 17.03. BH Telekom povećao prihode, ali obratiti pažnju na broj korisnika fiksne, mobilne i broj ADSL korisnika –  detaljnije »

 

            pon, 16.03. Prenosimo sa www.sindikat-telekoma.rs: Pogledajte Sporazum o produženju Kolektivnog ugovora Preduzeća » potpisan 13.3.2009. i foto galeriju sa potpisivanja Sporazuma »

 

            čet, 12.03. Danas 12. marta se navršava šest godina od smrti dr Zorana Đinđića

Naš život zavisi od nas samih

 

28.januar. 2002.

Intervju dr Zorana Đinđića za „Večernje Novosti“

 

„Naš najveći uspeh je što smo se odlepili od prošlosti, što smo se udaljili od zatečenog stanja – malog ugleda u svetu, niskog i nikakvog kredibiliteta u finansijama, potpunog haosa u finansijama, budžetu, ekonomiji i informisanju. U svakoj oblasti učinjen je veliki pomak napred. Gde smo bili pre godinu dana, gde smo danas!“

       www.zorandjindjic.org 


            čet, 12.03. Na našem sajtu uskoro i video info koji će pratiti dešavanja i u Telekomu Srbija i oko njega.

 

            čet, 12.03. Makedonska Vlada traži isplatu dividende Telecoma Makedonije –  detaljnije »
 

            čet, 12.03. Saradnja Telekoma Srbija a.d. i "Alkatel Lucenta" u oblasti unapređenja internet mreže i usluga najavio direktor Direkcije za tehniku Saša Leković –  detaljnije »
 

            uto, 10.03. SAŠA LEKOVIĆ direktor direkcije za tehniku u petak 06.03.2009. održao sastanak sa proširenim predsedništvom Sindikata Telekoma ,,Srbija’’. –  detaljnije »
 

            pon, 09.03. Telekom Srbija danas 09.03.2009. počinje uvođenje brzog ADSL Interneta u sve škole u Srbiji, u skladu s protokolom koji je potpisao s Vladom Srbije.
 

            čet, 05.03. Podsećamo: Sajt Sindikat Telekoma "Srbija" od marta samo na www.sindikat-telekoma.rs (više nije dostupan www.sindikat-telekoma.co.yu).

 

            čet, 05.03. Genijalac opet izigran od države, ali je zahavalan Telekomu Srbija a.d. –  detaljnije »

 

            čet, 05.03. Telekom Srpske prošle godine povećao neto dobit 66,2%

Telekom Srpske završio je poslovnu 2008. godinu sa 119.209.503 KM neto dobiti, navodi se u danas objavljenom Finansijskom izvještaju kompanije.
U odnosu na 2007. godinu, neto dobit Telekoma Srpske koji je u većinskom vlasništvu Telekoma Srbije, veća je za čak 47,5 miliona maraka, odnosno 66,2%. Bruto dobit Telekoma u 2008. godini je bila 132,9 miliona KM.

 

            sre, 04.03. Država smanjuje porez na plate, kako bi smanjila opterećenja zaposlenih –  detaljnije »

 

            uto, 03.03. Prenosimo sa www.sindikat-telekoma.rs: izveštaj sa Sednice UO »

 


фебруар 2009.

 

            pet, 27.02. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić kaže da će uskoro biti izmenjen zakon o podeli besplatnih akcija građanima. detaljnijе »

 

            pet, 27.02. Telekom Srbija u saradnji sa Wireless Media su svoje softversko rešenje MAIP (Multi Accses Internet Portal) MONDO plasirali na tržište Bliskog istoka. Projekat je izabran kao najbolji na tenderu u avgustu prošle godine u Omanu u jakoj međunarodnoj konkurenciji, uključujući globalnog giganta kao što je Ericsson i nekoliko dokazanih indijskih kompanija detaljnijе »

 

            čet, 26.02. Financial Times Deutschland : Deutsche Telekom spaja fiksnu i mobilnu jedinicu – detaljnijе »

 

            čet, 26.02. Telekom Austria izdaje obveznice od 750 mil. eura zbog smanjenja zavisnosti od banaka - detaljnijе »

 

            uto, 24.02. Danas na okruglom stolu u Hotelu Hyatt Regency o perspektivi javnih i državnih preduzeća u Srbiji, koji organizuje Ekonomist Media Group Božidar Đelić : Bolje se zadužiti nego prodati Telekom , Branko Radujko : Smanjiti politički uticaj na Telekom - detaljnijе »

 

            pon, 23.02. Čekati, posmatrati ili aktivno uzeti učešće u dešavanjima oko Telekoma Srbija a.d. - detaljnijе »

 

            pon, 23.02. Državni vrh sada nije sklon prodaji , izjavio je Branko Radujko za Novosti - detaljnije »

 

            pon, 23.02. Održan sastanak sa generalnim direktorom - detaljnije »

 

            pet, 20.02. Predrag Ćulibrk : Telekom industrija je zahvaćena krizom , ali ne u velikoj meri - detaljnije »

 

            uto, 17.02. Gen. Direktor Goran Ćirić PTT Srbija : Prodaju Telekoma Srbija odložiti do prolaska krize. – više o tome »

 

            uto, 17.02. Za novine Borba Miroslav Joksimović:Finansijski problemi nastali zbog niskih cena pretplate i usluga, kursnih razlika, takođe i kupovine iz političkih razloga Telekoma Srpske - detaljnije »

 

            uto, 17.02. Komparacija sa telekomunikacionim okruženjem i argumenti za odbranu radnih mesta zaposlenih u Telekomu Srbija - detaljnije »

 

            pet, 13.02. Telekom Srbija ide na jesen prema sadašnjim planovima, Vlada Srbije, kao vlasnik 80 odsto kapitala u nacionalnoj telekomunikacionoj kompaniji, raspisaće javni poziv za prodaju manjinskog dela - detaljnije »

 

            čet, 12.02. VIDEO INFO: Izjava prof. dr Milana Božića, predsednika UO Udruženja vlasnika akcija Telekoma Srbija a.d., posle sednice UO Udruženja koja je održana 10.2.2009. »

 

            čet, 12.02. Odložena prodaja Geneks kule za 27. mart : ogroman poslovni prostor na jednom mestu - više o tome »

 

            čet, 12.02. Pročitajte intervju za časopis Vreme gen. Dir. Branka Radujka : Menadžment kompanije, ukoliko ne bude odluke o privatizaciji, moraće da preduzme niz ozbiljnih mera za prevazilaženje problema visoke zaduženosti i finansijske konsolidacije kompanije u uslovima svetske ekonomske krize - više o tome »

 

            sre, 11.02. Sindikati iz okruženja : RSRH Predsedniku Uprave T-HT-a Mudriniću . Povucite otkaze ili povećajte otpremnine - detaljnije »

 

            pon, 09.02. Ministarka Jasna Matić za Blic : Još nije vreme za prodaju Telekoma Srbija - detaljnije »

 

            pet, 06.02. Dojče Telekom bez komentara na najave iz Beograda  - detaljnije »

 

            pet, 06.02. Okrugli sto u organizaciji Ekonomist Media Group 24. februara sa temom :Perspektiva javnih i državnih preduzeća u Srbiji.Učesnici su direktori najvećih državnih i javnih preduzeća , premijer Srbije, ministri u vladi , kao i stručnjaci svetskih poznatih agencija . - detaljnije »

 

            čet, 05.02. Dinkić : Ne znam ništa o prodaji Telekoma Srbija - detaljnije »

 

            čet, 05.02.  Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin : Nije dobro najavljivati prodaju Telekoma Srbija – više o tome »

 

            čet, 05.02. Telekomi predvodili rast evropskih deonica – više o tome »

 

            čet, 05.02. Istraživanja Blica i Medijum Galupa : Telekom Srbija najbolja kompanija u Srbiji – više o tome »

 

            čet, 05.02. Za Politiku gen. Dir. Branko Radujko : U Davosu smo pričali o ineresovanju za savetnika prodaje metodom inicijalne javne ponude, ali i za eventalni drugi model prodaje akcija.Sa pretplatom ispod pet eura neće se pojaviti nijedan ozbiljan operater. – detaljnije »
 

 

            sre, 04.02. Nema prodaje : intervju gen. dir Telekoma Srbija a.d. Branka Radujka listu Kurir dana 04.02.- detaljnije »

 

            uto, 03.02. Novo na stranama SO Novi Sad »


јануар 2009.

 

            čet, 22.01. Telekom počeo sa isplatom donacije mladom vanserijskom matematičaru Teodoru fon Burgu - detaljnije »

 

            čet, 22.01. Telekom Slovenije nastavio sa akvizicijama u BiH - detaljnije »

 

            uto, 20.01. U fiksnu telefoniju novi operateri stižu i pre jeseni , najavila ministarka Matić - detaljnije »

 

            sre, 14.01. T-HT: Sindikat od DT-a traži da ove godine ne otpusti nijednog radnika - detaljnije »

 

            uto, 13.01. Izvod iz intervjua profesora Ljubiše Rajića dnevnom listu Blic - detaljnije »

 

            čet, 08.01. Dobit Telekoma Srpske veća za 50 odsto - detaljnije »

 

            čet, 08.01. Pogledajte video zapis sa proslave kraja poslovne 2008. godine za zapolsene u IJ Smederevo - mpg (140MB) »

(ovako, dok se ne prebaci na YOUTUBE)

 

            pon, 05.01. Telekom Srbija i Spinnaker uvode Informacioni sistem u Vladu Republike Srbije - detaljnije »

 

            pon, 05.01. Putem M:TS-a poslato 186 miliona čestitki! - više o tome »

 

            pon, 05.01. Novi OPEN ADSL Click paketi Telekoma Srbija, ujedno i povećanje brzine postojećim korisnicima : Paket 1 od 1024/128 Kb/s, Paket 2 od 2048/192 Kb/s i Paket 4 od 4096 /256 Kb/s - detaljnije »